Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1149414

Utjecaj sušenja na promjenu intenziteta boje cvjetnih glavica hortenzije


Pokrajčić, Anđela
Utjecaj sušenja na promjenu intenziteta boje cvjetnih glavica hortenzije, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1149414 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sušenja na promjenu intenziteta boje cvjetnih glavica hortenzije
(Influence of drying on the change of the color intesity of hydrangeas flower heads)

Autori
Pokrajčić, Anđela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2021

Stranica
38

Mentor
Matin, Ana

Neposredni voditelj
Grubor, Mateja

Ključne riječi
hortenzija, cvjetne glavice, sušenje
(hydrangea, flower heads, dryinig)

Sažetak
Hortenzija (Hydrangea spp.) je uglavnom grmolika vrsta koja se zbog svojih velikih cvatova tradicionalno uzgaja u vrtovima. Jako je popularna kao cvijet za rez i koristi se u različitim cvjetnim aranžmanima, a budući da je sušenje hortenzija jako jednostavno koristi se i kao sušeno cvijeće. U radu je provedeno istraživanje utjecaja sušenja na promjenu intenziteta boje cvjetnih glavica hortenzija. Za potrebe istraživanja korištene su cvjetne glavice dvije vrste hortenzija različitih boja. Bijele cvjetne glavice vrste Hydrangea arborescens, te roze i ljubičaste cvjetne glavice vrste Hydrangea macrophylla. Cvjetne glavice su sušene na tri različite temperature (40°C, 50°C i 60°C). Nakon procesa sušenja na temelju rezultata izrađene su jednadžbe sušenja, odnosno utvrdio se gubitak vode iz cvjetnih glavica hortenzija. Na svježim i termički dorađenim cvjetnim glavicama utvrđen je ukupan sadržaj pepela, proteina i intenzitet boje. Rezultati istraživanja pokazali su kako je postupak dehidriranja odgovarajuća metoda sušenja cvjetnih glavica hortenzija. Utvrđeno je da se s povećanjem temperature sušenja povećavao sadržaj pepela i proteina. Tijekom sušenja došlo je do promjena u boji, a najveću vrijednost imale su cvjetne glavice sušene pri temperaturi od 40°C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Matin (mentor)

Avatar Url Mateja Grubor (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pokrajčić, Anđela
Utjecaj sušenja na promjenu intenziteta boje cvjetnih glavica hortenzije, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Pokrajčić, A. (2021) 'Utjecaj sušenja na promjenu intenziteta boje cvjetnih glavica hortenzije', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pokraj\v{c}i\'{c}, An\djela}, year = {2021}, pages = {38}, keywords = {hortenzija, cvjetne glavice, su\v{s}enje}, title = {Utjecaj su\v{s}enja na promjenu intenziteta boje cvjetnih glavica hortenzije}, keyword = {hortenzija, cvjetne glavice, su\v{s}enje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pokraj\v{c}i\'{c}, An\djela}, year = {2021}, pages = {38}, keywords = {hydrangea, flower heads, dryinig}, title = {Influence of drying on the change of the color intesity of hydrangeas flower heads}, keyword = {hydrangea, flower heads, dryinig}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font