Pregled bibliografske jedinice broj: 1149414
Utjecaj sušenja na promjenu intenziteta boje cvjetnih glavica hortenzije
Utjecaj sušenja na promjenu intenziteta boje cvjetnih glavica hortenzije, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1149414 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sušenja na promjenu intenziteta boje cvjetnih glavica hortenzije
(Influence of drying on the change of the color intesity of hydrangeas flower heads)
Autori
Pokrajčić, Anđela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
38
Mentor
Matin, Ana
Neposredni voditelj
Grubor, Mateja
Ključne riječi
hortenzija, cvjetne glavice, sušenje
(hydrangea, flower heads, dryinig)
Sažetak
Hortenzija (Hydrangea spp.) je uglavnom grmolika vrsta koja se zbog svojih velikih cvatova tradicionalno uzgaja u vrtovima. Jako je popularna kao cvijet za rez i koristi se u različitim cvjetnim aranžmanima, a budući da je sušenje hortenzija jako jednostavno koristi se i kao sušeno cvijeće. U radu je provedeno istraživanje utjecaja sušenja na promjenu intenziteta boje cvjetnih glavica hortenzija. Za potrebe istraživanja korištene su cvjetne glavice dvije vrste hortenzija različitih boja. Bijele cvjetne glavice vrste Hydrangea arborescens, te roze i ljubičaste cvjetne glavice vrste Hydrangea macrophylla. Cvjetne glavice su sušene na tri različite temperature (40°C, 50°C i 60°C). Nakon procesa sušenja na temelju rezultata izrađene su jednadžbe sušenja, odnosno utvrdio se gubitak vode iz cvjetnih glavica hortenzija. Na svježim i termički dorađenim cvjetnim glavicama utvrđen je ukupan sadržaj pepela, proteina i intenzitet boje. Rezultati istraživanja pokazali su kako je postupak dehidriranja odgovarajuća metoda sušenja cvjetnih glavica hortenzija. Utvrđeno je da se s povećanjem temperature sušenja povećavao sadržaj pepela i proteina. Tijekom sušenja došlo je do promjena u boji, a najveću vrijednost imale su cvjetne glavice sušene pri temperaturi od 40°C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb