Pregled bibliografske jedinice broj: 1149190
Poremećaji metabolizma mlijeka i zamjenske namirnice - analiza stavova stanovništva grada Šibenika
Poremećaji metabolizma mlijeka i zamjenske namirnice - analiza stavova stanovništva grada Šibenika // Proceedings of the 5th International Scientific and Professional Conference “The Challenges of Today” / Filiposki, Oliver ; Metodijeski, Dejan ; Zlatovic, Dragan (ur.).
Šibenik: Veleučilište u Šibeniku, 2021. str. 284-290 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1149190 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Poremećaji metabolizma mlijeka i zamjenske namirnice
- analiza stavova stanovništva grada Šibenika
(Disorder of milk metabolism and its alternatives -
analysis of the attitudes of the population of the
city of Šibenik)
Autori
Matulja, Gabrijela ; Gaćina , Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Proceedings of the 5th International Scientific and Professional Conference “The Challenges of Today”
/ Filiposki, Oliver ; Metodijeski, Dejan ; Zlatovic, Dragan - Šibenik : Veleučilište u Šibeniku, 2021, 284-290
ISBN
978-953-7566-46-3
Skup
5. međunarodna konferencija "Izazovi današnjice" = 5th International Conference "Challenges of Today" (COT 2021)
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 07.10.2021. - 09.10.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kravlje mlijeko ; poremećaji metabolizma mlijeka ; laktoza ; mliječni proteini ; biljna „mlijeka“
(cow’s milk ; disorders of milk metabolism ; lactose ; milk proteins ; alternative herbal milk)
Sažetak
Iako je kravlje mlijeko najkompletnija prirodna tekućina i bitan izvor kalcija sve je češća pojava nemogućnosti njegove konzumacije zbog poremećaja u metabolizmu. Poremećaj metabolizma kravljeg mlijeka manifestira se kao intolerancija na laktozu ili alergijska reakcija na kravlje mlijeko ili na proteine kravljeg mlijeka. S obzirom na vrstu poremećaja metabolizma kravljeg mlijeka razlikuju se zamjenska mlijeka koja su sigurna za konzumaciju. Biljna „mlijeka“ su alternativa za oba poremećaja budući da ne sadrže laktozu ni mliječne proteine. Kozje, ovčje i magareće mlijeko su adekvatna alternativa kod alergije na kravlje mlijeko i alergije na proteine kravljeg mlijeka. U ovom radu prikazani su rezultati ankete provedene na stanovništvu grada Šibenika o vrstama poremećaja metabolizma kravljeg mlijeka i mogućim zamjenskim namirnicama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Šibeniku