Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1148857

Značaj kvantitativne genetike u procesu sirenja


Shihabi, Mario
Značaj kvantitativne genetike u procesu sirenja, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1148857 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Značaj kvantitativne genetike u procesu sirenja
(The importance of quantitative genetics in the process of cheese making)

Autori
Shihabi, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.06

Godina
2019

Stranica
57

Mentor
Čurik, Ino

Ključne riječi
mliječne životinje, proces sirenja, svojstva mlijeka, polimorfizam gena velikog utjecaja, kvantitativna genetika
(dairy animals, cheese making proces, milk traits, polymorphism of genes of great influence, quantitative genetics)

Sažetak
Cilj rada je opisati dosadašnja saznanja o nasljeđivanju svojstava mlijeka s obzirom na sposobnosti sirenja. Obratila se pozornost na sposobnost sirenja kao kvantitativnog svojstva, te su opisani geni velikog utjecaja. Svojstva koagulacije mlijeka koja su obuhvaćena u modelu tradicionalnog MCP su: vrijeme koagulacije mlijeka (RCT), vrijeme do čvrstog gruša (CF) od 20 mm (k20, ), i CF 30 minuta nakon dodatka enzima (a30). Zbog velikog broja kasnokoagulirajučih uzoraka produljeno je vrijeme promatranja na 45 i 60 min (a45, a60). Napravljen je informativniji 4- parametarski model CFt = CFP × [1 - e-kCF × (t - RCT)] × [e-kSR × (t - RCT)], u kojem je CFP= potencijalni asimptotski CF u beskonačnom vremenu, kCF= stopa konstante učvršćivanja gruša, te kSR= stopa konstante sinereze gruša, koja modelira krivulju u silaznom području. Čimbenici koji utječu na svojstva mlijeka su: vrsta preživača, pasmina, te polimorfizam gena velikog utjecaja. Također su opisani genetski i ekološki odnosi između CY I REC svojstava s parametrima CFt modela i tradicionalnim MCP. Kroz povijest, u svrhu poboljšanja genetskih karakteristika kod mliječnih životinja, metode kvantitativne genetike temeljile su se na selekciji i statističkoj analizi. Od nedavno su istraživanja fokusirana na identifikaciju major gena odgovornih za varijabilnost kvantitativnih svojstava i detekciju genetskih markera koji se mogu primijeniti u programima selekcije i križanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mario Shihabi (autor)

Avatar Url Ino Čurik (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Shihabi, Mario
Značaj kvantitativne genetike u procesu sirenja, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Shihabi, M. (2019) 'Značaj kvantitativne genetike u procesu sirenja', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Shihabi, Mario}, year = {2019}, pages = {57}, keywords = {mlije\v{c}ne \v{z}ivotinje, proces sirenja, svojstva mlijeka, polimorfizam gena velikog utjecaja, kvantitativna genetika}, title = {Zna\v{c}aj kvantitativne genetike u procesu sirenja}, keyword = {mlije\v{c}ne \v{z}ivotinje, proces sirenja, svojstva mlijeka, polimorfizam gena velikog utjecaja, kvantitativna genetika}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Shihabi, Mario}, year = {2019}, pages = {57}, keywords = {dairy animals, cheese making proces, milk traits, polymorphism of genes of great influence, quantitative genetics}, title = {The importance of quantitative genetics in the process of cheese making}, keyword = {dairy animals, cheese making proces, milk traits, polymorphism of genes of great influence, quantitative genetics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font