Pregled bibliografske jedinice broj: 1148804
Uklanjanje nitrata iz vodenih otopina kemijski modificiranim pivskim tropom
Uklanjanje nitrata iz vodenih otopina kemijski modificiranim pivskim tropom, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1148804 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uklanjanje nitrata iz vodenih otopina kemijski
modificiranim pivskim tropom
(Nitrate Removal from Aqueous Solutions by
Chemically Modified Brewers' Spent Grain)
Autori
Ukić, Roberto
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
18.12
Godina
2019
Stranica
39
Mentor
Velić, Natalija ; Stjepanović, Marija
Ključne riječi
nitrati, pivski trop, modificirani adsorbens, adsorpcija, uklanjanje nitrata
(nitrates, brewers' spent grains, modified adsorbent, adsorption, nitrate removal)
Sažetak
Cilj rada bio je ispitati učinkovitost uklanjanja nitrata iz modelnih vodenih otopina adsorpcijom na kemijski modificirani pivski trop, lignocelulozni nusproizvod iz proizvodnje piva. Primjenjivost modificiranog pivskog tropa kao adsorbensa istražena je provođenjem šaržnih adsorpcijskih eksperimenata, pri čemu je istražen utjecaj masene koncentracije adsorbensa (1 - 8 g/L), vremena adsorpcije (1 – 1440 min), početne masene koncentracije nitrata (25 – 200 mg/L) te pH (2 - 12) na učinikovitost adsorpcije. Učinkovitost adsorpcije, odnosno postotak uklanjanja nitrata bio je veći od 60% u svim provedenim eksperimentima (od 60% do 100%). Postotak uklanjanja povećavao se povećanjem masene koncentracije adsorbensa te produljenjem vremena kontakta između adsorbensa i adsorbata. Povećanje početne masene koncentracije nitrata dovelo je do smanjenja učinkovitosti procesa adsorpcije, dok pH nije imao značajan utjecaj na učinkovitost adsorpcije (osim u slučaju pH vrijednosti 12). Eksperimentalni podatci dobiveni provođenjem šaržnih adsorpcijskih eksperimenata analizirani su primjenom Freundlichova i Langmuirova ravnotežnog adsorpcijskog modela te je zaključeno kako oba modela dobro opisuju proces adsorpcije nitrata na modificirani pivski trop. Analiza podataka primjenom kinetičkih modela pokazala je kako navedeni proces adsorpcije dobro opisuje model pseudo-drugog reda te kako unutarčestična difuzija nije jedini korak koji ograničava proces difuzije. Kemijski modificirani pivski trop uspješno je primijenjen kao adsorbens za uklanjanje nitrata iz vodenih otopina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek