Pregled bibliografske jedinice broj: 1148792
Poznavanje i upotreba samoniklih jestivih biljaka
Poznavanje i upotreba samoniklih jestivih biljaka, 2021., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1148792 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Poznavanje i upotreba samoniklih jestivih biljaka
(Knowledge and use of wild edible plants)
Autori
Filipović, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
23.07
Godina
2021
Stranica
56
Mentor
Ravlić, Marija
Ključne riječi
samoniklo jestivo bilje ; anketa ; Osječko-baranjska županija
(wild edible plants ; survey ; Osijek-Baranja County)
Sažetak
Unatoč tome što je drevna praksa koja zadovoljava osnovne ljudske potrebe, upotreba samoniklih jestivih biljaka obično biva zaboravljena zajedno s pripadajućim znanjem, kako u gradskim tako i u ruralnim zajednicama. U okviru rada provedeno je kvantitativno empirijsko istraživanje metodom ankete na 156 ispitanika iz gradskih i ruralnih područja Osječko-baranjske županije. Anketni upitnik proveden je online tijekom listopada i studenog 2020. godine. Cilj je bio ispitati kako pojedinci percipiraju samoniklo bilje te kako demografske karakteristike (dob, spol, obrazovanje) ispitanika utječu na njihovu frekvenciju nabave, konzumiranja ili prikupljanja biljaka. Dobiveni rezultati pokazali su da ispitanici smatraju da nisu dovoljno informirani o samoniklom bilju što ukazuje nužnost edukacije. Velik broj ispitanika prikuplja samoniklo bilje u prirodi, no podjednak broj ih kupuje na tržnici. Najčešće korištene vrste koje ispitanici navode su metvica (Mentha x piperita L.), origano (Origanum vulgare L.), kamilica (Chamomilla recutita (L.) Rauschert) te šipak (Rosa canina L.), a ispitanici samoniklo bilje najviše koriste u ljekovite i prehrambene svrhe. Rezultati ankete također su obuhvatili i percepcije i stavove ispitnika vezano za edukaciju o samoniklom bilju, te primjeni samoniklog bilja kao funkcionalne hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)