Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1148607

Utjecaj kvasaca na kakvoću voćnog vina od šljive


Stublić, Krunoslav
Utjecaj kvasaca na kakvoću voćnog vina od šljive, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1148607 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj kvasaca na kakvoću voćnog vina od šljive
(Influence of yeasts on the quality of plum fruit wine)

Autori
Stublić, Krunoslav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2021

Stranica
35

Mentor
Mihaljević Žulj, Marin

Ključne riječi
šljiva 'Stanley', voćna vina, kvasci
(Plum 'Stanley', fruit wines, yeasts)

Sažetak
Šljiva je vrlo cijenjena voćna vrsta u svijetu, upravo zbog svojih poželjnih karakteristika plodova i njihovog djelovanja na zdravlje ljudi. Sorta 'Stanley' je zbog svojih kemijskih svojstava plodova dobar izbor za proizvodnju voćnih vina. Kvasci su mikroorganizmi zaslužni za pretvaranje šećera u etanol te njihova raznolikost u svijetu doprinosi proizvodnji voćnih vina za svačiji ukus. U tu svrhu u ovom radu korišteni su dva različita soja kvasaca (Lalvin EC 1118 – Saccharomyces bayanus, i Lalvin ICV D21 – Saccharomyces cerevisiae) kako bi se istražio njihov utjecaj na osnovni kemijski sastav te koncentracije fenola i antocijana u voćnom vinu od šljive. Rezultati su pokazali kako su svi parametri osnovne analize vina (alkoholna jakost, ukupni ekstrakt, šećer reducirajući, ekstrakt bez šećera, ukupne kiseline, pH, hlapljiva kiselost, pepeo, SO2 ukupni i slobodni) inokuliranog s kvascem ICV D21 bili viši od vina inokuliranog s kvascem EC 1118. Također, koncentracija ukupnih fenola i antocijana bila je viša u vinu u vinu dobivenom fermentacijom s kvascem ICV D21.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marin Mihaljević Žulj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stublić, Krunoslav
Utjecaj kvasaca na kakvoću voćnog vina od šljive, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Stublić, K. (2021) 'Utjecaj kvasaca na kakvoću voćnog vina od šljive', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stubli\'{c}, Krunoslav}, year = {2021}, pages = {35}, keywords = {\v{s}ljiva 'Stanley', vo\'{c}na vina, kvasci}, title = {Utjecaj kvasaca na kakvo\'{c}u vo\'{c}nog vina od \v{s}ljive}, keyword = {\v{s}ljiva 'Stanley', vo\'{c}na vina, kvasci}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stubli\'{c}, Krunoslav}, year = {2021}, pages = {35}, keywords = {Plum 'Stanley', fruit wines, yeasts}, title = {Influence of yeasts on the quality of plum fruit wine}, keyword = {Plum 'Stanley', fruit wines, yeasts}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font