Pregled bibliografske jedinice broj: 1148607
Utjecaj kvasaca na kakvoću voćnog vina od šljive
Utjecaj kvasaca na kakvoću voćnog vina od šljive, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1148607 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kvasaca na kakvoću voćnog vina od šljive
(Influence of yeasts on the quality of plum fruit wine)
Autori
Stublić, Krunoslav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2021
Stranica
35
Mentor
Mihaljević Žulj, Marin
Ključne riječi
šljiva 'Stanley', voćna vina, kvasci
(Plum 'Stanley', fruit wines, yeasts)
Sažetak
Šljiva je vrlo cijenjena voćna vrsta u svijetu, upravo zbog svojih poželjnih karakteristika plodova i njihovog djelovanja na zdravlje ljudi. Sorta 'Stanley' je zbog svojih kemijskih svojstava plodova dobar izbor za proizvodnju voćnih vina. Kvasci su mikroorganizmi zaslužni za pretvaranje šećera u etanol te njihova raznolikost u svijetu doprinosi proizvodnji voćnih vina za svačiji ukus. U tu svrhu u ovom radu korišteni su dva različita soja kvasaca (Lalvin EC 1118 – Saccharomyces bayanus, i Lalvin ICV D21 – Saccharomyces cerevisiae) kako bi se istražio njihov utjecaj na osnovni kemijski sastav te koncentracije fenola i antocijana u voćnom vinu od šljive. Rezultati su pokazali kako su svi parametri osnovne analize vina (alkoholna jakost, ukupni ekstrakt, šećer reducirajući, ekstrakt bez šećera, ukupne kiseline, pH, hlapljiva kiselost, pepeo, SO2 ukupni i slobodni) inokuliranog s kvascem ICV D21 bili viši od vina inokuliranog s kvascem EC 1118. Također, koncentracija ukupnih fenola i antocijana bila je viša u vinu u vinu dobivenom fermentacijom s kvascem ICV D21.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija