Pregled bibliografske jedinice broj: 1148603
Utjecaj tehnologije proizvodnje na kvalitetu likera od planike
Utjecaj tehnologije proizvodnje na kvalitetu likera od planike, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1148603 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj tehnologije proizvodnje na kvalitetu likera
od planike
(Influence of production technology on thequality of
planica liqueur)
Autori
Sušilović, Mia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2021
Stranica
15
Mentor
Mihaljević Žulj, Marin
Ključne riječi
liker, kemijska analiza, destilacija, maginja
(liquer, chemical analysis, destillation)
Sažetak
Obična planika (Arbutus unedo L. ) voćna je vrsta rasprostranjena na području mediteranske zone, duž cijele Jadranske obale. U Hrvatskoj raste samoniklo, te njeno prirodno stanište predstavljaju šumoviti krajevi i kameni obronci. Plod planike čini višesjemena jestiva boba, poznatija kao "Maginja". Od navedenih plodova uzeti su uzorci cijelih plodova i uzorci gnječenih plodova, od kojih je dobiven liker. Kemijskim analizama utvrđena je alkoholna jakost, ukupna kiselost te udio ukupnih fenola iz dobivenog destilata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija