Pregled bibliografske jedinice broj: 1148572
Prehrambene navike studenata tijekom socijalne izolacije za vrijeme pandemije COVID-19
Prehrambene navike studenata tijekom socijalne izolacije za vrijeme pandemije COVID-19, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1148572 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene navike studenata tijekom socijalne
izolacije za vrijeme pandemije COVID-19
(Eating habits of students during social isolation
caused by the COVID-19 pandemic)
Autori
Serdarušić, Kaja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2021
Stranica
27
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
COVID-19 ; prehrambene navike ; socijalna izolacija ; studenti ; anketa
(COVID19 ; dietary habits ; lockdown ; college students ; online questionnaire)
Sažetak
Svjetska zdravstvena organizacija je 11. ožujka 2020. godine proglasila globalnu pandemiju COVID- 19. U cilju smanjenja incidencije i broja žrtava, mnogo država je proglasilo mjere socijalne izolacije kao prvu liniju prevencije širenja zaraze. Novonastale promjene u svakodnevici su neupitno utjecale na prehrambene navike i stil života. U svrhu prikupljanja informacija o prehrambenim navikama formuliran je anketni upitnik sastavljen od 78 pitanja (sociodemograski podaci, stil života i prehrambeno ponašanje). U istraživanju je sudjelovalo 100 studenata. Analize pokazuju kako su osobe u prosjeku provodile više vremena pred ekranom te imali lošiju kvalitetu sna što odgovara otprije poznatim trendovima. Rezultati su pokazali povećanje konzumacije voća i povrća te smanjenje konzumacije alkohola. Značajan broj ispitanika je povećao broj dnevno konzumiranih obroka te je utvrđen viši postotak konzumacije samostalno pripremljenih obroka. Opravdano je zaključiti kako je ciljana populacija ispitanika usvojila konvencionalno zdravije prehrambene navike tijekom boravka u izolaciji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)