Pregled bibliografske jedinice broj: 1148559
Proizvodnja likerskih vina
Proizvodnja likerskih vina, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1148559 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja likerskih vina
(Production of Liquor Wines)
Autori
Kovačić, Anamarija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
27.09
Godina
2021
Stranica
29
Mentor
Pichler, Anita
Ključne riječi
vino ; likersko vino ; Porto ; Marsala ; Madeira ; Sherry
(wine ; liqueur wine ; Porto ; Marsala ; Madeira ; Sherry)
Sažetak
Vino je poljoprivredni prehrambeni proizvod dobiven alkoholnim vrenjem masulja ili mošta od svježeg i za preradu u vino pogodnog grožđa. U kategoriju specijalnih vina ubrajaju se likerska, desertna i aromatizirana vina. Likerska vina su proizvedena alkoholnim vrenjem masulja ili mošta od grožđa uz dodatak različitih proizvoda poput koncentriranog mošta, alkoholiziranog mošta, vinskog alkohola ili vinskog destilata. U likerskim vinima sadržaj stvarnog alkohola iznosi od 15 do 22 vol. %, a sadržaj ukupnog alkohola mora biti minimalno 17, 5 vol. %, a maksimalno 27, 5 vol. %. Najpoznatija likerska vina su: Porto, Marsala, Madeira i Sherry. Svako od ovih likerskih vina karakteriziraju specifične sorte grožđa, vinogradarsko područje i način proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija