Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1148556

Jabučno-mliječna fermentacija u proizvodnji vina


Barišić, Marina
Jabučno-mliječna fermentacija u proizvodnji vina, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1148556 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Jabučno-mliječna fermentacija u proizvodnji vina
(Malolactic Fermentation in Wine Production)

Autori
Barišić, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
21.09

Godina
2021

Stranica
30

Mentor
Pichler, Anita

Ključne riječi
malolaktična ili jabučno-mliječna fermentacija ; vino ; bakterije mliječne kiseline ; grožđe
(malolactic fermentation ; wine ; lactic acid bacteria ; grapes)

Sažetak
Svrha rada je opisati proces malolaktičke ili jabučno-mliječne fermentacije (JMF) pri proizvodnji vina. Jabučno-mliječna fermentacija je dekarboksilacija L-malata u L-laktat u prisustvu bakterija mliječnih kiselina, posebice bakterija rodova Leuconostoc, Pediococcus i Lactobacillus. Njihov rast je ograničen hranidbenim i fizikalno- kemijskim čimbenicima kao što su temperatura, niski pH, te koncentracija etanola i sumporovog (IV) oksida. Jabučno-mliječna fermentacija se može odvijati nakon alkoholne fermentacije, ali i paralelno s istom. Unazad nekoliko desetljeća vinari su uočili njezinu važnost s obzirom da taj proces može utjecati na okus vina, deacidifikaciju (otkiseljavanje), te njegovu mikrobiološku stabilnost. Koristi se za proizvodnju kiselijih vina dobivenih iz grožđa uzgojenog u području s hladnom klimom koja često imaju nisku pH vrijednost. Glavni preduvjet za proizvodnju kvalitetnog vina je odabir dobrog bakterijskog soja koji ima odgovarajuće kvalitativne i tehnološke karakteristike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Barišić, Marina
Jabučno-mliječna fermentacija u proizvodnji vina, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Barišić, M. (2021) 'Jabučno-mliječna fermentacija u proizvodnji vina', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bari\v{s}i\'{c}, Marina}, year = {2021}, pages = {30}, keywords = {malolakti\v{c}na ili jabu\v{c}no-mlije\v{c}na fermentacija, vino, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, gro\v{z}\dje}, title = {Jabu\v{c}no-mlije\v{c}na fermentacija u proizvodnji vina}, keyword = {malolakti\v{c}na ili jabu\v{c}no-mlije\v{c}na fermentacija, vino, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, gro\v{z}\dje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bari\v{s}i\'{c}, Marina}, year = {2021}, pages = {30}, keywords = {malolactic fermentation, wine, lactic acid bacteria, grapes}, title = {Malolactic Fermentation in Wine Production}, keyword = {malolactic fermentation, wine, lactic acid bacteria, grapes}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font