Pregled bibliografske jedinice broj: 1148551
Sorta grožđa Plavac mali
Sorta grožđa Plavac mali, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1148551 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sorta grožđa Plavac mali
(Grape Variety of Plavac Mali)
Autori
Šiškić, Fabijan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
21.09
Godina
2021
Stranica
19
Mentor
Pichler, Anita
Ključne riječi
plavac mali ; grožđe ; vino ; crna sorta ; vinogradarstvo
(plavac mali ; grapes ; wine ; black variety ; viticulture)
Sažetak
Plavac mali sorta je izuzetnog kvalitativnog potencijala, od koje se mogu proizvesti izvrsna crna vina, a njegova je originalnost jedan od najvećih vinskih aduta Republike Hrvatske. Povijesno gledano, precima se plavca malog smatraju crljenak kaštelanski i dobričić. Zbog visokih zahtjeva za suncem i toplinom, područje je uzgoja plavca malog vrlo ograničeno unatoč velikoj popularnosti i potražnji pa se tako uzgaja u srednjoj i južnoj Dalmaciji, najviše na Pelješcu te južnodalmatinskim otocima Hvaru, Braču, Korčuli i Visu, iako ga se može pronaći i u vinogradima sjevernije uz obalu. O kvaliteti vina nastalih od sorte plavac mali govori i činjenica da je njegovo vino bilo prvo vino zaštićenog geografskog porijekla u SFRJ. Ovu sortu odlikuje dugo vegetacijsko razdoblje, dozrijeva vrlo kasno i potrebno mu je puno topline i svjetlosti za puno dozrijevanje, a poznat je i po svojoj tolerantnosti na sušu. Na opća klimatska obilježja uzgojnog područja plavca malog znatan utjecaj imaju reljef, nadmorska visina i blizina mora. Od plavca se malog odavno proizvode slatka, desertna vina, ponajprije zbog čvrstih i otpornih bobica, a najčešće se proizvode tradicionalni prošeci, dobiveni sušenjem bobica nakon berbe. Zbog svojih sortnih značajki, vina dobivena od plavca malog zahtijevaju dulje dozrijevanje uz obavezno odležavanje u drvenim bačvama. Nastao spontanim prirodnim križanjem, prepoznat od strane naših predaka, odabran i očuvan do danas, bogato je nasljeđe, ali i velika obaveza da se tu sortu i dalje nastavi njegovati i unaprjeđivati kako bi smo ju mogli ostaviti našim potomcima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija