Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1148551

Sorta grožđa Plavac mali


Šiškić, Fabijan
Sorta grožđa Plavac mali, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1148551 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sorta grožđa Plavac mali
(Grape Variety of Plavac Mali)

Autori
Šiškić, Fabijan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
21.09

Godina
2021

Stranica
19

Mentor
Pichler, Anita

Ključne riječi
plavac mali ; grožđe ; vino ; crna sorta ; vinogradarstvo
(plavac mali ; grapes ; wine ; black variety ; viticulture)

Sažetak
Plavac mali sorta je izuzetnog kvalitativnog potencijala, od koje se mogu proizvesti izvrsna crna vina, a njegova je originalnost jedan od najvećih vinskih aduta Republike Hrvatske. Povijesno gledano, precima se plavca malog smatraju crljenak kaštelanski i dobričić. Zbog visokih zahtjeva za suncem i toplinom, područje je uzgoja plavca malog vrlo ograničeno unatoč velikoj popularnosti i potražnji pa se tako uzgaja u srednjoj i južnoj Dalmaciji, najviše na Pelješcu te južnodalmatinskim otocima Hvaru, Braču, Korčuli i Visu, iako ga se može pronaći i u vinogradima sjevernije uz obalu. O kvaliteti vina nastalih od sorte plavac mali govori i činjenica da je njegovo vino bilo prvo vino zaštićenog geografskog porijekla u SFRJ. Ovu sortu odlikuje dugo vegetacijsko razdoblje, dozrijeva vrlo kasno i potrebno mu je puno topline i svjetlosti za puno dozrijevanje, a poznat je i po svojoj tolerantnosti na sušu. Na opća klimatska obilježja uzgojnog područja plavca malog znatan utjecaj imaju reljef, nadmorska visina i blizina mora. Od plavca se malog odavno proizvode slatka, desertna vina, ponajprije zbog čvrstih i otpornih bobica, a najčešće se proizvode tradicionalni prošeci, dobiveni sušenjem bobica nakon berbe. Zbog svojih sortnih značajki, vina dobivena od plavca malog zahtijevaju dulje dozrijevanje uz obavezno odležavanje u drvenim bačvama. Nastao spontanim prirodnim križanjem, prepoznat od strane naših predaka, odabran i očuvan do danas, bogato je nasljeđe, ali i velika obaveza da se tu sortu i dalje nastavi njegovati i unaprjeđivati kako bi smo ju mogli ostaviti našim potomcima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Šiškić, Fabijan
Sorta grožđa Plavac mali, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Šiškić, F. (2021) 'Sorta grožđa Plavac mali', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}i\v{s}ki\'{c}, Fabijan}, year = {2021}, pages = {19}, keywords = {plavac mali, gro\v{z}\dje, vino, crna sorta, vinogradarstvo}, title = {Sorta gro\v{z}\dja Plavac mali}, keyword = {plavac mali, gro\v{z}\dje, vino, crna sorta, vinogradarstvo}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}i\v{s}ki\'{c}, Fabijan}, year = {2021}, pages = {19}, keywords = {plavac mali, grapes, wine, black variety, viticulture}, title = {Grape Variety of Plavac Mali}, keyword = {plavac mali, grapes, wine, black variety, viticulture}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font