Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1148550

“OPĆI UPITNIK O PREHRANI“ – KVALITATIVNA ANALIZA I PROCJENA ZNANJA U STUDENTSKOJ POPULACIJI


Blažinčić, Anamarija
“OPĆI UPITNIK O PREHRANI“ – KVALITATIVNA ANALIZA I PROCJENA ZNANJA U STUDENTSKOJ POPULACIJI, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1148550 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
“OPĆI UPITNIK O PREHRANI“ – KVALITATIVNA ANALIZA I PROCJENA ZNANJA U STUDENTSKOJ POPULACIJI
(„THE GENERAL NUTRITION KNOWLEDGE QUESTIONNAIRE“ – QUALITATIVE ANALYSIS AND ASSESSMENT OF NUTRITION KNOWLEDGE AMONG UNIVERSITY)

Autori
Blažinčić, Anamarija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2021

Stranica
62

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
pretilost ; znanje ; studenti ; upitnik ; edukacija
(obesity ; knowledge ; students ; questionnaire ; education)

Sažetak
Pretilost je prepoznata kao jedan od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice, a podaci o pretilosti i prehrambenim navikama u Hrvata po tom pitanju nisu optimistični. Znanje o hrani i prehrani je neupitno važan čimbenik po pitanju pravilnog prehrambenog ponašanja. Cilj ovog rada bio je ispitati postoji li razlika u znanju: između studenata biotehničkih i biomedicinskih znanosti te studenata tehničkih znanosti ; između spolova ; te u skupini studenata tehničkih znanosti s obzirom na indeks tjelesne mase. Za procjenu znanja korišten je modificirani „Opći upitnik o prehrani“ od Kliemann i sur. (2016). Rezultati su pokazali bolje znanje kod studenata biotehničkih i biomedicinskih znanosti u odnosu na studente tehničkih znanosti, zatim bolje znanje žena u odnosu na muškarce te podjednako znanje unutar skupine studenata tehničkih znanosti s obzirom na vrijednosti indeksa tjelesna mase. Rezultati ukazuju kako je edukacija studenata o hrani i prehrani potrebna, a ona neće biti isključivo radi prevencije pretilosti već i radi očuvanja njihovog zdravlja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Blažinčić, Anamarija
“OPĆI UPITNIK O PREHRANI“ – KVALITATIVNA ANALIZA I PROCJENA ZNANJA U STUDENTSKOJ POPULACIJI, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Blažinčić, A. (2021) '“OPĆI UPITNIK O PREHRANI“ – KVALITATIVNA ANALIZA I PROCJENA ZNANJA U STUDENTSKOJ POPULACIJI', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bla\v{z}in\v{c}i\'{c}, Anamarija}, year = {2021}, pages = {62}, keywords = {pretilost, znanje, studenti, upitnik, edukacija}, title = {“OP\'{C}I UPITNIK O PREHRANI“ – KVALITATIVNA ANALIZA I PROCJENA ZNANJA U STUDENTSKOJ POPULACIJI}, keyword = {pretilost, znanje, studenti, upitnik, edukacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bla\v{z}in\v{c}i\'{c}, Anamarija}, year = {2021}, pages = {62}, keywords = {obesity, knowledge, students, questionnaire, education}, title = {„THE GENERAL NUTRITION KNOWLEDGE QUESTIONNAIRE“ – QUALITATIVE ANALYSIS AND ASSESSMENT OF NUTRITION KNOWLEDGE AMONG UNIVERSITY}, keyword = {obesity, knowledge, students, questionnaire, education}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font