Pregled bibliografske jedinice broj: 1148550
“OPĆI UPITNIK O PREHRANI“ – KVALITATIVNA ANALIZA I PROCJENA ZNANJA U STUDENTSKOJ POPULACIJI
“OPĆI UPITNIK O PREHRANI“ – KVALITATIVNA ANALIZA I PROCJENA ZNANJA U STUDENTSKOJ POPULACIJI, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1148550 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
“OPĆI UPITNIK O PREHRANI“ – KVALITATIVNA ANALIZA I
PROCJENA ZNANJA U STUDENTSKOJ POPULACIJI
(„THE GENERAL NUTRITION KNOWLEDGE QUESTIONNAIRE“ –
QUALITATIVE ANALYSIS AND ASSESSMENT OF NUTRITION
KNOWLEDGE AMONG UNIVERSITY)
Autori
Blažinčić, Anamarija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2021
Stranica
62
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
pretilost ; znanje ; studenti ; upitnik ; edukacija
(obesity ; knowledge ; students ; questionnaire ; education)
Sažetak
Pretilost je prepoznata kao jedan od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice, a podaci o pretilosti i prehrambenim navikama u Hrvata po tom pitanju nisu optimistični. Znanje o hrani i prehrani je neupitno važan čimbenik po pitanju pravilnog prehrambenog ponašanja. Cilj ovog rada bio je ispitati postoji li razlika u znanju: između studenata biotehničkih i biomedicinskih znanosti te studenata tehničkih znanosti ; između spolova ; te u skupini studenata tehničkih znanosti s obzirom na indeks tjelesne mase. Za procjenu znanja korišten je modificirani „Opći upitnik o prehrani“ od Kliemann i sur. (2016). Rezultati su pokazali bolje znanje kod studenata biotehničkih i biomedicinskih znanosti u odnosu na studente tehničkih znanosti, zatim bolje znanje žena u odnosu na muškarce te podjednako znanje unutar skupine studenata tehničkih znanosti s obzirom na vrijednosti indeksa tjelesna mase. Rezultati ukazuju kako je edukacija studenata o hrani i prehrani potrebna, a ona neće biti isključivo radi prevencije pretilosti već i radi očuvanja njihovog zdravlja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)