Pregled bibliografske jedinice broj: 1148518
Proizvodnja, sastav i svojstva bivoljeg mlijeka te mogućnosti njegove prerade
Proizvodnja, sastav i svojstva bivoljeg mlijeka te mogućnosti njegove prerade, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1148518 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja, sastav i svojstva bivoljeg mlijeka te
mogućnosti njegove prerade
(Production, composition and properties of buffalo
milk and the possibility of its processing)
Autori
Kovačević, Natalija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
42
Mentor
Antunac, Neven
Ključne riječi
bivoli, mlijeko bivolica, Mozzarella
(buffalo, buffalo milk, Mozzarella)
Sažetak
U ukupnoj svjetskoj proizvodnji mlijeka, mlijeko bivolica nalazi se na drugom mjestu (14, 57 %), odmah iza kravljeg (81, 44 %). Bivolice u proizvodnji mlijeka dobivaju na sve većem značaju u cijelom svijetu, ali zbog gospodarskih razloga (sustavi držanja, proizvodni potencijal) zastupljene su u manjoj mjeri. U usporedbi s kravljim, mlijeko bivolica sadrži više mliječne masti, proteina, kazeina i kalcija što utječe na kraće vrijeme zgrušavanja. Na preradbena svojstva mlijeka bivolica utječu karakterističan kemijski sastav i fizikalno kemijska svojstva mlijeka. Mlijeko bivolica pogodno je za preradu u razne mliječne proizvode, a najpoznatiji proizvod je sir Mozzarella.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)