Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1148424

Određivanje i usporedba sadržaja vitamina C u odabranom voću i voćnim prerađevinama


Maligec, Cristina
Određivanje i usporedba sadržaja vitamina C u odabranom voću i voćnim prerađevinama, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek


CROSBI ID: 1148424 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje i usporedba sadržaja vitamina C u odabranom voću i voćnim prerađevinama
(Determination and comparison of the vitamin C content in selected fruit and fruit products)

Autori
Maligec, Cristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Odjel za kemiju

Mjesto
Osijek

Datum
24.09

Godina
2021

Stranica
28

Mentor
Amić, Ana

Ključne riječi
vitamin C ; voće ; voćne prerađevine ; jodometrijska titracija
(vitamin C ; fruits ; fruit products ; iodometric titration)

Sažetak
Vitamin C, (5R)-[(1S)-1, 2-dihidroksietil]-3, 4- dihidroksifuran-2(5H)-on, je vrlo snažan antioksidans prisutan u voću i povrću te sastojak brojnih suplemenata. Bitan je za rad imunološkog sustava koji stimulira aktivnost leukocita te povećava koncentraciju interferona. Povećana koncentracija interferona rezultira lučenjem hormona prsne žlijezde i stvaranjem antitijela. Sudjeluje u metabolizmu masnih kiselina te sintezi karnitina i kolagena. Također, pomaže u oblikovanju eritrocita, sudjeluje u apsorpciji željeza i transformaciji folne kiseline u njezin aktivni oblik, 5-metiltetrahidrofolnu kiselinu. U svježem voću i povrću nalazi se najveća koncentracija vitamina C, a obradom namirnica dolazi do smanjenja njegove koncentracije jer je lako topljiv u vodi, fotosenzibilan i podložan oksidaciji. Iznimno je nestabilan te gubi svoje karakteristike i smanjuje mu se koncentracija pri visokim temperaturama (termički raspad vitamina C) i dugotrajnim skladištenjem. U ovom radu, jodometrijska titracija je upotrijebljena za ispitivanje efekta skladištenja i vrste obrade na koncentraciju askorbinske kiseline u voću i voćnim prerađevinama. Metoda je jednostavna i praktična za brzo određivanje vitamina C. Dobivene vrijednosti uspoređene su s USDA bazom podataka kako bi utvrdili koliko je korištena metoda primjenjiva u tu svrhu. Metoda je dobra u našem slučaju ako su otopine uzorka svijetlijih boja te je onda lako uočljiva promjena boje otopine u tamno plavu. Kod uzoraka tamnijih boja je teže odrediti završnu točku titracije. Rezultati ovog istraživanja ukazuju da je sadržaj vitamina C mnogo manji u voćnim prerađevinama nego u svježem voću. Smanjenje sadržaja vitamina C u biljnim materijalima uzrokuje priprema, termička obrada i dugotrajno skladištenje hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju

Profili:

Avatar Url Ana Amić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Maligec, Cristina
Određivanje i usporedba sadržaja vitamina C u odabranom voću i voćnim prerađevinama, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek
Maligec, C. (2021) 'Određivanje i usporedba sadržaja vitamina C u odabranom voću i voćnim prerađevinama', diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Maligec, Cristina}, year = {2021}, pages = {28}, keywords = {vitamin C, vo\'{c}e, vo\'{c}ne prera\djevine, jodometrijska titracija}, title = {Odre\djivanje i usporedba sadr\v{z}aja vitamina C u odabranom vo\'{c}u i vo\'{c}nim prera\djevinama}, keyword = {vitamin C, vo\'{c}e, vo\'{c}ne prera\djevine, jodometrijska titracija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Maligec, Cristina}, year = {2021}, pages = {28}, keywords = {vitamin C, fruits, fruit products, iodometric titration}, title = {Determination and comparison of the vitamin C content in selected fruit and fruit products}, keyword = {vitamin C, fruits, fruit products, iodometric titration}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font