Pregled bibliografske jedinice broj: 1148204
Otpornosti tradicionalnih hrvatskih sorti jabuka na kontaminaciju s plijesni Penicillium expansum i patulinom tijekom skladištenja
Otpornosti tradicionalnih hrvatskih sorti jabuka na kontaminaciju s plijesni Penicillium expansum i patulinom tijekom skladištenja, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1148204 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Otpornosti tradicionalnih hrvatskih sorti jabuka
na kontaminaciju s plijesni Penicillium expansum i
patulinom tijekom skladištenja
(Resistance of Traditional Croatian Apple Varieties
to the Contamination with Penicillium expansum and
Patulin During Storage)
Autori
Vilić, Ružica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.10
Godina
2021
Stranica
47
Mentor
Kovač, Tihomir ; Lončarić, Ante
Ključne riječi
jabuke ; tradicionalne sorte ; polifenoli ; patulin ; Penicillium expansum
(apples ; traditional apple varieties ; polyphenols ; patulin ; Penicillium expansum)
Sažetak
Tradicionalne sorte jabuka predstavljaju visoko vrijednu sirovinu za prehrambenu industriju. Većina tradicionalnih sorti sadrži visoke količine ukupnih polifenolnih spojeva. Ti spojevi imaju snažan utjecaj na stabilnost kao i na mogućnost dugotrajnijeg očuvanja ploda jabuke. Cilj rada bio je ispitati otpornost tradicionalnih sorti jabuka 'Mašanka', 'Petrovnjača', 'Wagner', 'Kleker' i 'Adamovka' na zarazu s plijesni P. expansum i produkciju patulina. Također, određen je polifenolni profil ispitivanih sorti prije i nakon skladištenja. Rezultati su pokazali kako sorta 'Mašanka' ima najviši sadržaj ukupnih polifenola u svježem uzorku i nakon tri mjeseca skladištenja. Patulin je identificiran i kvantificiran u 'Petrovnjači' (prije skladištenja), 'Mašanka' i 'Wagner' (nakon skladištenja). Dobiveni rezultati doprinose boljem uvidu na otpornost tradicionalnih sorti jabuka na zarazu s plijesni P. expansum, ali i polifenolnom profilu ispitivanih sorti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2020-02-8461 - Mogućnost iskorištavanja tradicionalnih sorti jabuka za proizvodnju jabuka i soka od jabuka sa smanjenim udjelom patulina (TRAPROCk) (Lončarić, Ante, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek