Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1148201

Strategije smanjenja pojavnosti patulina u proizvodima od jabuka


Kolaković, Ana
Strategije smanjenja pojavnosti patulina u proizvodima od jabuka, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1148201 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Strategije smanjenja pojavnosti patulina u proizvodima od jabuka
(Patulin Reducing Strategies in Apple Based Products)

Autori
Kolaković, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
27.09

Godina
2021

Stranica
29

Mentor
Kovač, Tihomir

Neposredni voditelj
Lončarić, Ante

Ključne riječi
mikotoksini ; udio patulina ; jabuke ; strategije smanjenja
(mycotoxins ; patulin concentration ; apples ; reducing strategies)

Sažetak
U ovom radu cilj je bio proučiti strategije smanjenja patulina u jabukama i proizvodima od jabuka. Patulin se ubraja u mikotoksine, a proizvode ga određene plijesni, kao što su roda Penicillium, Aspergillus i Byssochlamys koje mogu rasti na različitim namirnicama, ponajviše kontaminiraju voće, žitarice i sir. Glavnim izvorom patulina u ljudskoj prehrani smatraju se sokovi od jabuka. Najčešće navedene i učinkovite metode za kontrolu koncentracije patulina uključuju redovite kontrole i uklanjanje trulih jabuka prije prerade. Isto tako primjena fungicida te kontrola stabala i plodova prije berbe su izrazito bitni u prevenciji nastanka patulina. Metode za postprodukcijsko uklanjanje ili detoksikaciju patulina su mehaničke metode, fizičke, fizičke i kemijske, kemijske, biološke, uporaba fungicida i primjena prirodnih sastojaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2020-02-8461 - Mogućnost iskorištavanja tradicionalnih sorti jabuka za proizvodnju jabuka i soka od jabuka sa smanjenim udjelom patulina (TRAPROCk) (Lončarić, Ante, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ante Lončarić (mentor)

Avatar Url Tihomir Kovač (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Kolaković, Ana
Strategije smanjenja pojavnosti patulina u proizvodima od jabuka, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kolaković, A. (2021) 'Strategije smanjenja pojavnosti patulina u proizvodima od jabuka', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kolakovi\'{c}, Ana}, year = {2021}, pages = {29}, keywords = {mikotoksini, udio patulina, jabuke, strategije smanjenja}, title = {Strategije smanjenja pojavnosti patulina u proizvodima od jabuka}, keyword = {mikotoksini, udio patulina, jabuke, strategije smanjenja}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kolakovi\'{c}, Ana}, year = {2021}, pages = {29}, keywords = {mycotoxins, patulin concentration, apples, reducing strategies}, title = {Patulin Reducing Strategies in Apple Based Products}, keyword = {mycotoxins, patulin concentration, apples, reducing strategies}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font