Pregled bibliografske jedinice broj: 1147988
Eterična ulja zimzelenog bilja otoka Brača
Eterična ulja zimzelenog bilja otoka Brača, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 1147988 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Eterična ulja zimzelenog bilja otoka Brača
(Essential oils of evergreen plants of the island of
Brač)
Autori
Vasiljević, Daniela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2021
Stranica
59
Mentor
Sander, Aleksandra
Ključne riječi
Cupressus sempervirens ; eterično ulje ; hidrodestilacija ; Juniperus phoenicea ; Pinus halepensis Miller
(Cupressus sempervirens ; essential oil ; hydrodistillation ; Juniperus phoenicea ; Pinus halepensis Miller)
Sažetak
Eterična ulja se koriste kroz cijelu povijest civilizacije. Afinitet ljudi prema korištenju i konzumiranju prirodnih proizvoda rezultiralo je porastom korištenja eteričnih ulja u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji te industriji parfema. Zbog svojih ljekovitih svojstava često se koriste u medicini i farmaceutskoj industriji. Sastav eteričnih ulja ovisi o nadmorskoj visini, geografskom položaju i svjetlosti. Na sastav utječe i berba biljne sirovine. U ovom radu ispitivao se kemijski sastav i antimikrobna aktivnost uzoraka eteričnih ulja, biljnih sirovina s otoka Brača i iz Zagreba, dobivenih hidrodestilacijom. Eterična ulja ekstrahirana su iz alepskog bora (Pinus halepensis Miller), čempresa (Cupressus sempervirens var. horizontalis), piramidalnog čempresa (Cupressus sempervirens L. var. pyramidalis) i gluhača (Juniperus phoenicea). Provedena je karakterizacija uzoraka tankoslojnom kromatografijom, sustavom plinska kromatografija- spektrometrija masa te infracrvenom spektroskopijom s Fourierovom transformacijom. Glavne sastavnice u uzorcima eteričnih ulja su: β- kariofilen (54, 64%), α-humulen (11, 18%) u alepskom boru (Pinus halepensis Miller) ; α-pinen (H: 36, 42%, V: 32, 81-36, 86%), δ-karen (H: 25, 53%, V: 17, 94-18%), α-cedrol (10, 54%) u čempresu i piramidalnom čempresu te α-pinen (49, 08%), β- felandren (21, 65%), Germakren D (27, 01%) u gluhaču. Antimikrobna aktivnost testirana je na kulturi gram-pozitivne bakterije (B. subtilis), gram-negativnih bakterija (E. coli i P. aeruginosa) te na kvascu (C. lipolytica).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Aleksandra Sander
(mentor)