Pregled bibliografske jedinice broj: 1147971
Istraživanje kinetike sušenja u sušioniku s pliticama
Istraživanje kinetike sušenja u sušioniku s pliticama, 2021., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 1147971 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje kinetike sušenja u sušioniku s
pliticama
(Investigation of the drying kinetics in a tray dryer)
Autori
Baković, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
56
Mentor
Sander, Aleksandra
Ključne riječi
sušenje ; tikvice ; kinetika sušenja ; matematički model ; efektivni difuzijski koeficijent ; skupljanje materijala
(drying ; zucchini ; drying kinetics ; mathematical model ; effective diffusion coefficient ; material shrinkage)
Sažetak
Sušenje je složena toplinska operacija kojom se smanjuje sadržaj vlage u proizvodu namijenjenom za različite svrhe. Predstavlja proces koji se često koristi u prehrambenoj i kemijskoj industriji. U ovom radu je istraživana kinetika sušenja tikvica u šaržnom sušioniku s pliticama. Tikvice su povrće koje sadrži visok udio vlage zbog čega su osjetljive na propadanje tijekom vremena. Cilj rada je istražiti utjecaj temperature, brzine strujanja zraka i geometrije materijala (debljine ploške) na kinetiku sušenja tikvica. Dobivene eksperimentalne krivulje sušenja aproksimirane su Lewisovim, Pageovim, Henderson – Pabis, Weibull i Midilli et al modelom, a njihovi su parametri dovedeni u vezu s uvjetima provedbe procesa. Za ocjenu uspješnosti aproksimacije eksperimentalnih podataka sušenja korišten je indeks korelacije, R2. Na temelju dobivenih podataka zaključeno je da je proces sušenja brži, a vrijeme trajanja procesa kraće pri višim temperaturama, većim brzinama strujanja zraka i pri manjim debljinama materijala. Određen je efektivni difuzijski koeficijent za period padajuće brzine sušenja koji objedinjuje sve mehanizme, kao i difuzijski koeficijent za vodu za cijeli tijek sušenja primjenom normiranog Weibullovog modela. Ispitan je utjecaj uvjeta provedbe procesa na efektivni difuzijski koeficijent. Iz dobivenih podataka se očituje da vrijednost efektivnog difuzijskog koeficijenta raste sa porastom temperature, brzine strujanja zraka i debljine materijala. Prije i poslije sušenja izmjeren je promjer uzoraka, na temelju čega je zaključeno da se materijal skuplja u većoj mjeri pri višim temperaturama i brzinama strujanja zraka, te pri manjim debljinama uzoraka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Aleksandra Sander
(mentor)