Pregled bibliografske jedinice broj: 1147760
Kvantifikacija utjecaja sezonskog faktora na cijene paprike rog,krastavca i kornišona
Kvantifikacija utjecaja sezonskog faktora na cijene paprike rog,krastavca i kornišona // Zbornik radova / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 214-218 (predavanje, recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1147760 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvantifikacija utjecaja sezonskog faktora na cijene paprike rog,krastavca i kornišona
(Quantifying the effect of seasonal factor on
bullhorn pepper, cucumber and gherkin)
Autori
Juračak, Josip ; Purić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 214-218
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
sezonalnost, pomični prosjeci, regresijski model, cijene povrća, prihodi
(seasonality, moving averages, regression model, vegetable prices, revenues)
Sažetak
Zbog velikih sezonskih promjena u ponudi, cijene paprike i krastavaca mijenjaju se tijekom godine. U ovom radu provedena je analiza sezonskih promjena cijena paprike rog, krastavca salatnog i kornišona na mjesečnim serijama za razdoblje 2014. - 2019. Primjenom metode odnosa prema pomičnim prosjecima procijenili smo indekse sezonosti. Ocjene sezonskog utjecaja dobivene ovom metodom usporedili smo s rezultatima regresijske metode. Cijene paprike rog su više za 45 %, a krastavca salatnog za 52 % u ožujku zbog sezonskog faktora. Cijene krastavca najniže su u kolovozu, a paprike rog u rujnu, i to za 44 %. Kornišon je na tržištu od svibnja do listopada, a utjecaj sezone na cijene je -14 % do +23 %. Vrlo male razlike u rezultatima dobivenim različitim metodama daju prednost primjeni jednostavnijih metoda u praksi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija