Pregled bibliografske jedinice broj: 1147697
Toplinska svojstva betona s košticama voća
Toplinska svojstva betona s košticama voća, 2021., diplomski rad, diplomski, Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1147697 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Toplinska svojstva betona s košticama voća
(Thermal properties of concrete with stone fruit)
Autori
Kovač, Denis
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
81
Mentor
Netinger Grubeša, Ivanka ; Krstić, Hrvoje
Ključne riječi
beton, tradicionalni agregati, koštice voća, toplinska provodljivost
(concrete, traditional aggregates, fruit stones, thermal conductivity)
Sažetak
Iz godine u godinu proizvode se sve veće količine betona, što štetno djeluje na okoliš zbog korištenja tradicionalnih komponenti betona koji uzrokuju stakleničke plinove. Zbog toga se moralo naći rješenje u alternativnim materijalima koji će biti jeftiniji, trajniji i ekološki održiviji, a kojih imamo posvuda. Alternativni materijali mogu se pronaći u raznim područjima naših života, no u ovom radu prednost su dobili materijali koji su prirodni i mogu se naći u poljoprivredi, a dolaze kao agro otpad. Kako bi smanjili deponije s agro otpadom, mnoge zemlje počele su umjesto tradicionalnih agregata, koristiti upravo otpad iz raznih voća kao djelomična ili cjelovita zamjena za agregate kakve danas poznajemo. U ovom radu cilj ispitivanja bio je ispitati toplinska svojstva betona u kojem je uobičajeno korišteni agregat zamijenjen s košticama voća. Rezultati pokazuju da koštice voća mogu pozitivno utjecati na toplinsku provodljivost betona kod kojih je dio agregata zamijenjen košticama voća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Građevinarstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek