Pregled bibliografske jedinice broj: 1147694
Mehanička svojstva betona s košticama voća
Mehanička svojstva betona s košticama voća, 2021., diplomski rad, diplomski, Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1147694 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mehanička svojstva betona s košticama voća
(Mechanical properties of concrete with stone fruits)
Autori
Miličević, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
59
Mentor
Netinger Grubeša, Ivanka ; Hadzima-Nyarko, Marijana
Ključne riječi
koštice voća, beton, konzistencija, gustoća, tlačna čvrstoća
(stone fruit, concrete, consistency, density, compressive strength)
Sažetak
Beton je danas neizostavni materijal u gradnji. Povećani zahtjevi za gradnjom novih građevina i obnovom dotrajalih konstrukcija doveli su do otkrića, razvoja i primjene novih vrsta betona. Cilj ovog rada bio je ispitati svojstva betona u kojem je agregat zamijenjen košticama voća. Izrađeno je sedam mješavina, referentna mješavina s dolomitnim agregatom frakcija 0-4 i 4-8 mm, 3 mješavine u kojima je sitna frakcija agregata zamijenjena s košticama grožđa (netretirane koštice, koštice tretirane s 2, 5 % natrijevog hidroksida i koštice tretirane s 5 % natrijevog hidroksida) te 3 mješavine u kojima je krupna frakcija agregata zamijenjena s košticama višnje (netretirane koštice, koštice tretirane s 2, 5 % i koštice tretirane s 5 % natrijevog hidroksida). Izrađeni su uzorci oblika kocke dimenzija 15x15x15 cm i njegovani u vodi do 28. dana starosti. Ispitane su gustoće i tlačne čvrstoće svih uzoraka. Rezultati su pokazali smanjenje gustoće i tlačne čvrstoće kod betona sa zamijenjenim agregatom (koštice grožđa i višnje) te se zaključuje da je manje pogodan za uporabu u konstrukcijske svrhe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Građevinarstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek