Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1147589

PROIZVODNJA I IZOLACIJA MLIJEČNE KISELINE POMOĆU TERMOFILNE BAKTERIJE Bacillus smithii DSM 460


Marko Sarić
PROIZVODNJA I IZOLACIJA MLIJEČNE KISELINE POMOĆU TERMOFILNE BAKTERIJE Bacillus smithii DSM 460, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1147589 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PROIZVODNJA I IZOLACIJA MLIJEČNE KISELINE POMOĆU TERMOFILNE BAKTERIJE Bacillus smithii DSM 460
(PRODUCTION AND ISOLATION OF LACTIC ACID USING THERMOPHILIC BACTERIA Bacillus smithii DSM 460)

Autori
Marko Sarić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
02.07

Godina
2021

Stranica
62

Mentor
Mario, Novak

Neposredni voditelj
Nenad, Marđetko

Ključne riječi
održiv razvoj, mliječna kiselina, adsorpcija, ekstremofili, bioreaktor
(sustainable development, lactic acid, adsorption, extremophiles, bioreactor)

Sažetak
Održiva upotreba lignocelulozne biomase za dobivanje raznih biokemikalija, poput mliječne kiseline uključuje iskorištavanje svih ugljikohidrata prisutnih u njenim hidrolizatima. Zbog toga je važna upotreba mikroorganizama koji mogu koristiti pentoze i heksoze kako bi proces bio ekonomičan. Cilj ovog rada bio je odrediti optimalne uvjete za proizvodnju mliječne kiseline pomoću bakterije Bacillus smithii DSM 460, u svrhu dobivanja što većeg prinosa proizvoda u različitim bioreaktorskim sustavima. Također je istražena i mogućnost izolacije mliječne kiseline iz fermentirane podloge pomoću adsorpcijske smole. Iz provedenog istraživanja najveće koncentracije mliječne kiseline se postižu u bioreaktoru s miješalom (približno 28 g L-1) pri temperaturi od 55 ° C uz koeficijent konverzije supstrata u mliječnu kiselinu preko 90 % teoretske vrijednosti. Tijekom uzgoja provedenom pri temperaturi od 45 °C u istim uvjetima postiže se oko 40 % manja koncentracija mliječne kiseline ( 17 g L-1). Utjecaj temperature zanemariv je na odvijanje procesa adsorpcije, a najveći kapacitet postignut je pri 40 °C (0, 2480 g mliječne kiseline/g vlažne smole).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2018-01-9717 - Održiva proizvodnja biokemikalija iz sekundarnih lignoceluloznih sirovina (OPB-SLS/SPB-LCF) (Šantek, Božidar, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mario Novak (mentor)

Avatar Url Nenad Marđetko (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marko Sarić
PROIZVODNJA I IZOLACIJA MLIJEČNE KISELINE POMOĆU TERMOFILNE BAKTERIJE Bacillus smithii DSM 460, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Marko Sarić (2021) 'PROIZVODNJA I IZOLACIJA MLIJEČNE KISELINE POMOĆU TERMOFILNE BAKTERIJE Bacillus smithii DSM 460', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2021}, pages = {62}, keywords = {odr\v{z}iv razvoj, mlije\v{c}na kiselina, adsorpcija, ekstremofili, bioreaktor}, title = {PROIZVODNJA I IZOLACIJA MLIJE\v{C}NE KISELINE POMO\'{C}U TERMOFILNE BAKTERIJE Bacillus smithii DSM 460}, keyword = {odr\v{z}iv razvoj, mlije\v{c}na kiselina, adsorpcija, ekstremofili, bioreaktor}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2021}, pages = {62}, keywords = {sustainable development, lactic acid, adsorption, extremophiles, bioreactor}, title = {PRODUCTION AND ISOLATION OF LACTIC ACID USING THERMOPHILIC BACTERIA Bacillus smithii DSM 460}, keyword = {sustainable development, lactic acid, adsorption, extremophiles, bioreactor}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font