Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1147574

Utjecaj staništa na kemijski sastav i biološka svojstva motra


Mimica, Nina
Utjecaj staništa na kemijski sastav i biološka svojstva motra, 2021., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1147574 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj staništa na kemijski sastav i biološka svojstva motra
(Influence of harvest location on chemical composition and biological activity of seafennel)

Autori
Mimica, Nina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
30.09

Godina
2021

Stranica
41

Mentor
Generalić Mekinić, Ivana

Ključne riječi
motar, mikrovalna ekstrakcija, fenolni spojevi, klorogenska kiselina, antioksidacijska aktivnost
(sea fennel, microwave-assisted extraction, phenolics, chlorogenic acid, antioxidant activity)

Sažetak
Motar (Crithmum maritimum L.) je vjerojatno jedan od najpoznatijih halofita na području Mediterana. Ova biljka se od davnina koristi u prehrambene i ljekovite svrhe obzirom da ju odlikuje prisutnost visokih koncentracija vitamina C, polifenola, karotenoida te ostalih bioaktivnih spojeva. Cilj ovog rada bio je istražiti razlike u kemijskom sastavu i biološkim svojstvima motra prikupljenog sa tri različite lokacije ; na riječnom staništu, staništu na samom ušću te na morskom staništu. Korištenjem uređaja za mikrovalnu ekstrakciju pripravljeni su biljni ekstrakti (94°C, 500 W, 30 min) kojima je određen udio ukupnih fenola, flavonoida, te ukupnih tanina, dok je sadržaj klorogenske kiseline, koja je dominantan fenolni spoj u motru, određen primjenom visokodjelotvorne tekućinske kromatografije. Uzorcima je testirana i antioksidacijska aktivnost metodom određivanja redukcijske aktivnosti uzoraka (engl. Ferric Reducing Antioxidant Power, FRAP), te korištenjem dviju metoda određivanja sposobnosti hvatanja molekula slobodnog radikala pri čemu je korišten dušikov monoksid (NO•) i 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil radikal (DPPH). Na temelju dobivenih rezulata može se zaključiti da lokacija uzorkovanja biljke motar ima veliki utjecaj na kemijski sastav i antioksidacijska svojstva ekstrakata. Također, rezultati ukazuju na važnost individualnih fenolnih spojeva (klorogenske kiseline) na biološka svojstva ekstrakata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Nina Mimica (autor)

Avatar Url Ivana Generalić Mekinić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mimica, Nina
Utjecaj staništa na kemijski sastav i biološka svojstva motra, 2021., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Mimica, N. (2021) 'Utjecaj staništa na kemijski sastav i biološka svojstva motra', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mimica, Nina}, year = {2021}, pages = {41}, keywords = {motar, mikrovalna ekstrakcija, fenolni spojevi, klorogenska kiselina, antioksidacijska aktivnost}, title = {Utjecaj stani\v{s}ta na kemijski sastav i biolo\v{s}ka svojstva motra}, keyword = {motar, mikrovalna ekstrakcija, fenolni spojevi, klorogenska kiselina, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mimica, Nina}, year = {2021}, pages = {41}, keywords = {sea fennel, microwave-assisted extraction, phenolics, chlorogenic acid, antioxidant activity}, title = {Influence of harvest location on chemical composition and biological activity of seafennel}, keyword = {sea fennel, microwave-assisted extraction, phenolics, chlorogenic acid, antioxidant activity}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font