Pregled bibliografske jedinice broj: 1147574
Utjecaj staništa na kemijski sastav i biološka svojstva motra
Utjecaj staništa na kemijski sastav i biološka svojstva motra, 2021., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1147574 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj staništa na kemijski sastav i biološka svojstva motra
(Influence of harvest location on chemical composition and biological activity of seafennel)
Autori
Mimica, Nina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
41
Mentor
Generalić Mekinić, Ivana
Ključne riječi
motar, mikrovalna ekstrakcija, fenolni spojevi, klorogenska kiselina, antioksidacijska aktivnost
(sea fennel, microwave-assisted extraction, phenolics, chlorogenic acid, antioxidant activity)
Sažetak
Motar (Crithmum maritimum L.) je vjerojatno jedan od najpoznatijih halofita na području Mediterana. Ova biljka se od davnina koristi u prehrambene i ljekovite svrhe obzirom da ju odlikuje prisutnost visokih koncentracija vitamina C, polifenola, karotenoida te ostalih bioaktivnih spojeva. Cilj ovog rada bio je istražiti razlike u kemijskom sastavu i biološkim svojstvima motra prikupljenog sa tri različite lokacije ; na riječnom staništu, staništu na samom ušću te na morskom staništu. Korištenjem uređaja za mikrovalnu ekstrakciju pripravljeni su biljni ekstrakti (94°C, 500 W, 30 min) kojima je određen udio ukupnih fenola, flavonoida, te ukupnih tanina, dok je sadržaj klorogenske kiseline, koja je dominantan fenolni spoj u motru, određen primjenom visokodjelotvorne tekućinske kromatografije. Uzorcima je testirana i antioksidacijska aktivnost metodom određivanja redukcijske aktivnosti uzoraka (engl. Ferric Reducing Antioxidant Power, FRAP), te korištenjem dviju metoda određivanja sposobnosti hvatanja molekula slobodnog radikala pri čemu je korišten dušikov monoksid (NO•) i 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil radikal (DPPH). Na temelju dobivenih rezulata može se zaključiti da lokacija uzorkovanja biljke motar ima veliki utjecaj na kemijski sastav i antioksidacijska svojstva ekstrakata. Također, rezultati ukazuju na važnost individualnih fenolnih spojeva (klorogenske kiseline) na biološka svojstva ekstrakata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split