Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1147289

Elektrokinetički (zeta) potencijal polifenola i prehrambenih vlakana


Popijač, Ana
Elektrokinetički (zeta) potencijal polifenola i prehrambenih vlakana, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1147289 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Elektrokinetički (zeta) potencijal polifenola i prehrambenih vlakana
(Electrokinetic (zeta) Potential of Polyphenols and Dietary Fibers)

Autori
Popijač, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
16.09

Godina
2021

Stranica
19

Mentor
Jakobek, Lidija

Ključne riječi
koloidi ; elektrokinetički (zeta) potencijal ; polifenoli ; prehrambena vlakna ;
(colloids ; electrokinetic (zeta) potential ; polyphenols ; dietary fibers)

Sažetak
Koloidi su jedni od disperznih sustava s veličinom čestica od 1 do 100 nm. Zbog svoje velike površine pokazuju razna površinska svojstva, a površina koloida može biti karakterizirana i nabojem. Na površini koloida se može javiti električni dvostruki sloj. Elektrokinetički ili zeta potencijal je potencijal koji se javlja u električnom dvostrukom sloju čestice koloida i njime se može pratiti stabilnost ili destabilizacija koloida. Vrijednost elektrokinetičkog potencijala može se mjeriti i na površini molekula kao što su polifenoli ili prehrambena vlakna te time ukazati na njihove površinske osobine. Cilj ovog rada bio je objasniti i definirati elektrokinetički ili zeta potencijal, njegovo značenje te prikazati primjenu mjerenja elektrokinetičkog potencijala između polifenola i prehrambenih vlakana. Određivao se zeta potencijal otopine galne kiseline, otopine β- glukana i modela galne kiseline i β-glukana, a s ciljem određivanja najstabilnijeg ponašanja modela galne kiseline i β-glukana pri različitim pH vrijednostima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-6777 - Utjecaj prehrambenih vlakana na bioraspoloživost polifenola istraživanjem adsorpcije i simuliranih probavnih procesa, in vitro (BIO-POLIFENOL) (Jakobek Barron, Lidija, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Lidija Jakobek Barron (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Popijač, Ana
Elektrokinetički (zeta) potencijal polifenola i prehrambenih vlakana, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Popijač, A. (2021) 'Elektrokinetički (zeta) potencijal polifenola i prehrambenih vlakana', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Popija\v{c}, Ana}, year = {2021}, pages = {19}, keywords = {koloidi, elektrokineti\v{c}ki (zeta) potencijal, polifenoli, prehrambena vlakna, }, title = {Elektrokineti\v{c}ki (zeta) potencijal polifenola i prehrambenih vlakana}, keyword = {koloidi, elektrokineti\v{c}ki (zeta) potencijal, polifenoli, prehrambena vlakna, }, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Popija\v{c}, Ana}, year = {2021}, pages = {19}, keywords = {colloids, electrokinetic (zeta) potential, polyphenols, dietary fibers}, title = {Electrokinetic (zeta) Potential of Polyphenols and Dietary Fibers}, keyword = {colloids, electrokinetic (zeta) potential, polyphenols, dietary fibers}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font