Pregled bibliografske jedinice broj: 1147069
Sadržaj ukupnih polifenola i antioksidativna aktivnost dodataka prehrani kod žena u menopauzi
Sadržaj ukupnih polifenola i antioksidativna aktivnost dodataka prehrani kod žena u menopauzi, 2021., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1147069 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj ukupnih polifenola i antioksidativna
aktivnost dodataka prehrani kod žena u menopauzi
(Total polyphenol content and antioxidant activity
of dietary supplements used by women in
menopause)
Autori
Perkušič, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2021
Stranica
33
Mentor
Amidžić Klarić, Daniela
Ključne riječi
fitoestrogeni ; dodaci prehrani ; konopljika ; crvena djetelina ; hmelj ; lan ; sadržaj ukupnih polifenola ; antioksidativna aktivnost
(phytoestrogens ; dietary supplements ; chasteberry ; red clover ; hop ; flax ; total polyphenol content ; antioxidant actvity)
Sažetak
U posljednje vrijeme provode se mnoga istraživanja radi procjene antioksidativnog djelovanja polifenolnih sastavnica u hrani i dodacima prehrani. Ove biološki aktivne tvari su iznimno cijenjene zbog preventivnog i terapijskog djelovanja na ljudsko zdravlje. Cilj ovog rada bio je procijeniti kvalitetu dodataka prehrani koji sadrže lan, crvenu djetelinu, hmelj i konopljiku obzirom na ukupni sadržaj polifenola te odrediti antioksidativnu aktivnost istih. Sadržaj ukupnih polifenola u analiziranim dodacima prehrani određen je Folin-Ciocalteu metodom, dok je antioksidativna aktivnost istih procijenjena HPLC- DPPH metodom. Ova kromatografska metoda se pokazala brza i ponovljiva te prikladna za rutinsku analizu uzoraka. Ispitivani dodaci prehrani koji sadrže ekstrakte navedenih biljaka dobar su izvor polifenolnih spojeva. Antioksidativna aktivnost analiziranih dodataka prehrani u skladu je sa sadržajem ovih sekundarnih metabolita. Korelacija između ukupnog sadržaja polifenola i antioksidativne aktivnosti je statistički značajna, iz čega je vidljivo da je antioksidativno djelovanje proporcionalno koncentraciji ovih bioaktivnih sastavnica. Rezultati ovog istraživanja doprinose boljem razumijevanju sadržaja ukupnih polifenola i antioksidativne aktivnosti dodataka prehrani koji sadrže lan, crvenu djetelinu, hmelj i konopljiku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Daniela Amidžić Klarić
(mentor)