Pregled bibliografske jedinice broj: 1147023
Informiranost studenata hrvatskih sveučilišta o uporabi, nutritivnom potencijalu i rizicima povezanima s konzumiranjem ulja sjemenki konoplje
Informiranost studenata hrvatskih sveučilišta o uporabi, nutritivnom potencijalu i rizicima povezanima s konzumiranjem ulja sjemenki konoplje, 2021., diplomski rad, diplomski, Fakultet zdravstvenih studija/Klinički nutricionizam, Rijeka
CROSBI ID: 1147023 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Informiranost studenata hrvatskih sveučilišta o
uporabi, nutritivnom potencijalu i rizicima
povezanima s konzumiranjem ulja sjemenki konoplje
(Awareness among Croatian university students about
the use, nutritional potential and risks
associated with the consumption of hemp seed oil)
Autori
Žgela, Tonka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet zdravstvenih studija/Klinički nutricionizam
Mjesto
Rijeka
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
55
Mentor
Brčić Karačonji, Irena
Ključne riječi
anketa, omega masne kiseline, THC, ulje sjemenki konoplje
(hempseed oil, omega fatty acids, THC, questionnaire)
Sažetak
Sorte industrijske konoplje (Cannabis sativa L. subsp. sativa) odobrene za uzgoj nalaze se na sortnoj listi Europske unije, a karakterizira ih udio Δ9-tetrahidrokanabinola manji od 0, 2 % u suhoj tvari biljke. Sjemenke industrijske konoplje sadrže 25 – 35 % ulja koje je najznačajniji proizvod njihove prerade, a udio polinezasićenih masnih kiselina u ulju seže i do 80 %. Konzumacijom ulja sjemenki konoplje postižu se brojni pozitivni učinci na zdravlje, ponajviše zbog povoljnog omjera ω-6 i ω-3 masnih kiselina. Cilj istraživanja bio je ispitati informiranost studenata hrvatskih sveučilišta o uporabi te nutritivnim i bioaktivnim svojstvima ulja sjemenki konoplje putem anketnog upitnika u online obliku. U istraživanju je sudjelovalo 100 studenata obaju spolova dobi 19 – 33 godine. Ulje sjemenki konoplje nije konzumiralo 84 % ispitanika jer im je nepoznato, a konzumenti ulja većinom su se informirali o njegovim dobrobitima kod prijatelja ili poznanika. Ispitanici- konzumenti (88 %) su preferirali ulje domaćeg proizvođača, a mali je udio (6, 3 %) onih koji ne obraćaju pažnju na proizvođača i ne pridaju važnost čitanju deklaracije. Gotovo 70 % ispitanika-konzumenata cijenu ulja sjemenki konoplje smatra prihvatljivom. Više od polovice ispitanika konzumira ulje rjeđe od jednom mjesečno u malim dozama, najčešće u sklopu sirovih jela. Većinu ispitanika koja je upoznata sa činjenicom da se ulje sjemenki konoplje ne konzumira zbog psihoaktivnog, već zbog antioksidacijskog učinka, čine studenti biomedicinskih i zdravstvenih, biotehničkih i prirodnih znanosti. Polovica svih ispitanika nije znala da se ulje sjemenki konoplje dobiva iz sjemena industrijske konoplje, ali 78 % svih ispitanika je informirano da je uporaba ovog ulja legalna. Samo 13 % svih ispitanika upoznato je sa činjenicom da konzumacija ulja sjemenki konoplje može u iznimnim slučajevima rezultirati pozitivnim testom na droge zbog prisutnosti THC-a, stoga je potrebna bolja zakonska regulativa za takve proizvode na tržištu kako bi se navedeni rizici smanjili.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci
Profili:
Irena Brčić Karačonji
(mentor)