Pregled bibliografske jedinice broj: 1146929
Određivanje kvalitete hrane
Određivanje kvalitete hrane, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek
CROSBI ID: 1146929 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje kvalitete hrane
(Determination of food quality)
Autori
Kirch-Leto, Annabella
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za kemiju
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
33
Mentor
Samardžić, Mirela
Ključne riječi
kvaliteta hrane ; sigurnost hrane ; analiza hrane ; aditivi ; organoleptička svojstva
(food quality ; food safety ; food analysis ; additives ; organoleptic properties)
Sažetak
Određivanje kvalitete hrane je vrlo važan postupak pri kojemu se upotrebljavaju razne analitičke metode u svrhu prikupljana podataka o udjelima pojedinih elemenata u hrani, njezinoj sigurnosti, hranjivoj vrijednosti te ispitivanja organoleptičkih svojstava. Najčešće upotrebljavane metode kemijske analize hrane su kromatografske, spektrofotometrijske, volumetrijske, gravimetrijske, taložne i destilacijske metode. Cilj ovog rada bio je istražiti i opisati metode koje se upotrebljavaju prilikom analize hrane te otkriti zašto se hrana uopće mora provjeravati, što su to organoleptička svojstva te analizira li se hrana samo pomoću instrumenata ili i na druge načine, također razjasniti što se sve nalazi u hrani i kako određene komponente djeluju na hranu te kakav je utjecaj mikroorganizama. Osim prethodno navedenog, spomenute su i zakonske regulacije vezane za dodatke hrani te potrebe tržišta vezane za hranu koja se prodaje u trgovinama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju
Profili:
Mirela Samardžić
(mentor)