Pregled bibliografske jedinice broj: 1146774
Molekularne i imunološke metode u mikrobiologiji hrane
Molekularne i imunološke metode u mikrobiologiji hrane, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1146774 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Molekularne i imunološke metode u mikrobiologiji
hrane
(Molecular and immunological methods in food
microbiology)
Autori
Horvat, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
33
Mentor
Zdolec, Nevijo ; Mikuš, Tomislav
Ključne riječi
molekularne metode, imunološke metode, PCR, ELISA
(molecular methods, immunological methods, PCR, ELISA)
Sažetak
Patogeni koji se prenose hranom mogu se pronaći u različitim namirnicama, a važno ih je otkriti kako bi se spriječile bolesti koje se prenose hranom i/ili vodom. Konvencionalne metode koje se koriste za otkrivanje patogena prenosivih hranom dugotrajne su i zahtijevaju puno rada. Stoga su razvijene različite tzv. brze metode za otkrivanje uzročnika bolesti koji se prenose hranom. Te metode mogu se kategorizirati u metode na bazi nukleinskih kiselina, na bazi biosenzora i imunološke metode. Ovaj pregled naglašava prednosti i nedostatke molekularnih i imunoloških metoda. Uključene metode detekcije su lančana reakcija polimerazom (PCR) i njene podvarijante, te enzimski imunoenzimski test (ELISA) i njegove podvarijante. Brze metode općenito su osjetljive, vremenski učinkovite, specifične i zahtijevaju manje rada. Razvoj ovih metoda važan je za prevenciju i liječenje bolesti koje se prenose hranom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb