Pregled bibliografske jedinice broj: 1146766
Kvaliteta brašna od cvrčaka
Kvaliteta brašna od cvrčaka, 2021., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1146766 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta brašna od cvrčaka
(Cricket flour quality)
Autori
Rakić, Frane
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2021
Stranica
32
Mentor
Cvrtila, Željka ; Mikuš, Tomislav
Ključne riječi
brašno od cvrčaka, kvaliteta, kontrola nabave
(cricket flour, quality, procurement control)
Sažetak
Posljednjih godina došlo je do povećanja intenzivnog uzgoja insekata, a posljedično i do njihove uporabe kao ljudske, odnosno stočne hrane. Postoji niz opasnosti u vezi s mogućim rizicima u proizvodnji, preradi i konzumaciji ovog alternativnog izvora proteina. Cilj ovog istraživanja bio je opisati moguće rizike konzumiranja takvih proizvoda, te ispitati dostupnost brašna od cvrčaka prosječnom potrošaču na području Republike Hrvatske te ispitati kvalitetu tih proizvoda. U ovom su istraživanju tri uzorka brašna cvrčaka nabavljena s tri različita kontinenta (Sjeverna Amerika, Azija i Europa) putem e-trgovine (eBay). Ispitani uzorci brašna od cvrčaka nisu se međusobno razlikovali ni prema senzoričkoj ni na temelju kemijskih pretraga. Rezultati kemijskih ispitivanja brašna od cvrčaka ispitivanih uzoraka u skladu su s podacima iz literature.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb