Pregled bibliografske jedinice broj: 1146762
Karakterizacija kemijskog i bioaktivnog sastava dobričice (Glechoma hederacea L.) s različitih prirodnih staništa u Republici Hrvatskoj
Karakterizacija kemijskog i bioaktivnog sastava dobričice (Glechoma hederacea L.) s različitih prirodnih staništa u Republici Hrvatskoj, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1146762 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija kemijskog i bioaktivnog sastava dobričice
(Glechoma hederacea L.) s različitih prirodnih staništa u
Republici Hrvatskoj
(Characterization of chemical and bioactive composition of ground ivy
(Glechoma hederacea L.) from different natural habitats in Croatia)
Autori
Božac, Natalia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2021
Stranica
83
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Šeremet, Danijela
Ključne riječi
dobričica ; ekstrakcija subkritičnom vodom ; mikrovalna ekstrakcija ; polifenoli
(ground ivy ; microwave-assisted extraction ; phenolic compounds ; subcritical water extraction)
Sažetak
Cilj ovog rada bila je karakterizacija osnovnog kemijskog i bioaktivnog sastava uzoraka dobričice (Glechoma hederacea L.), ljekovite biljke tradicionalno upotrebljavane u narodnoj medicini, sakupljenih s različitih lokacija kontinentalnog dijela Republike Hrvatske. Korištene ekstrakcijske metode (konvencionalna ekstrakcija potpomognuta zagrijavanjem (HAE), ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima (MAE) i ekstrakcija subkritičnom vodom (SWE)) optimirane su metodom odzivnih površina pri čemu su optimalni parametri za pojedine metode iznosili redom: 10 min, 100 °C i 0, 01 g mL-1 ; 90 °C, 4, 93 min i 0, 01 g mL-1 ; 5 min, 200 °C i 0, 01 g mL-1. Uzorke dobričice karakterizira visok udjel netopljivih prehrambenih vlakana, proteina te pojedinačnih mineralnih tvari, dok je SWE metoda rezultirala ekstraktom najvišeg udjela ukupnih polifenola (101, 71 mg GAE g-1 s.tv) te najvećim antioksidacijskim kapacitetom (ABTS: 0, 650 mmol Trolox g-1 s.tv. ; DPPH: 0, 644 mmol Trolox g-1 s.tv.). Najviši udjel pojedinačnih polifenola, karakterističnih za dobričicu, određen je u ekstraktu dobivenom MAE, pri čemu su dominirale fenolne kiseline: klorogenska, kafeinska i ružmarinska te flavonoid rutin.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2019-04-5879 - Formuliranje inkapsuliranih sustava bioaktivnih sastojaka tradicionalnih biljnih vrsta: trave ive i dobričice namijenjenih razvoju inovativnih funkcionalnih prehrambenih proizvoda (FUNCBIOCAP) (Komes, Draženka, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb