Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1146762

Karakterizacija kemijskog i bioaktivnog sastava dobričice (Glechoma hederacea L.) s različitih prirodnih staništa u Republici Hrvatskoj


Božac, Natalia
Karakterizacija kemijskog i bioaktivnog sastava dobričice (Glechoma hederacea L.) s različitih prirodnih staništa u Republici Hrvatskoj, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1146762 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija kemijskog i bioaktivnog sastava dobričice (Glechoma hederacea L.) s različitih prirodnih staništa u Republici Hrvatskoj
(Characterization of chemical and bioactive composition of ground ivy (Glechoma hederacea L.) from different natural habitats in Croatia)

Autori
Božac, Natalia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2021

Stranica
83

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Šeremet, Danijela

Ključne riječi
dobričica ; ekstrakcija subkritičnom vodom ; mikrovalna ekstrakcija ; polifenoli
(ground ivy ; microwave-assisted extraction ; phenolic compounds ; subcritical water extraction)

Sažetak
Cilj ovog rada bila je karakterizacija osnovnog kemijskog i bioaktivnog sastava uzoraka dobričice (Glechoma hederacea L.), ljekovite biljke tradicionalno upotrebljavane u narodnoj medicini, sakupljenih s različitih lokacija kontinentalnog dijela Republike Hrvatske. Korištene ekstrakcijske metode (konvencionalna ekstrakcija potpomognuta zagrijavanjem (HAE), ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima (MAE) i ekstrakcija subkritičnom vodom (SWE)) optimirane su metodom odzivnih površina pri čemu su optimalni parametri za pojedine metode iznosili redom: 10 min, 100 °C i 0, 01 g mL-1 ; 90 °C, 4, 93 min i 0, 01 g mL-1 ; 5 min, 200 °C i 0, 01 g mL-1. Uzorke dobričice karakterizira visok udjel netopljivih prehrambenih vlakana, proteina te pojedinačnih mineralnih tvari, dok je SWE metoda rezultirala ekstraktom najvišeg udjela ukupnih polifenola (101, 71 mg GAE g-1 s.tv) te najvećim antioksidacijskim kapacitetom (ABTS: 0, 650 mmol Trolox g-1 s.tv. ; DPPH: 0, 644 mmol Trolox g-1 s.tv.). Najviši udjel pojedinačnih polifenola, karakterističnih za dobričicu, određen je u ekstraktu dobivenom MAE, pri čemu su dominirale fenolne kiseline: klorogenska, kafeinska i ružmarinska te flavonoid rutin.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2019-04-5879 - Formuliranje inkapsuliranih sustava bioaktivnih sastojaka tradicionalnih biljnih vrsta: trave ive i dobričice namijenjenih razvoju inovativnih funkcionalnih prehrambenih proizvoda (FUNCBIOCAP) (Komes, Draženka, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Danijela Šeremet (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Božac, Natalia
Karakterizacija kemijskog i bioaktivnog sastava dobričice (Glechoma hederacea L.) s različitih prirodnih staništa u Republici Hrvatskoj, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Božac, N. (2021) 'Karakterizacija kemijskog i bioaktivnog sastava dobričice (Glechoma hederacea L.) s različitih prirodnih staništa u Republici Hrvatskoj', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bo\v{z}ac, Natalia}, year = {2021}, pages = {83}, keywords = {dobri\v{c}ica, ekstrakcija subkriti\v{c}nom vodom, mikrovalna ekstrakcija, polifenoli}, title = {Karakterizacija kemijskog i bioaktivnog sastava dobri\v{c}ice (Glechoma hederacea L.) s razli\v{c}itih prirodnih stani\v{s}ta u Republici Hrvatskoj}, keyword = {dobri\v{c}ica, ekstrakcija subkriti\v{c}nom vodom, mikrovalna ekstrakcija, polifenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bo\v{z}ac, Natalia}, year = {2021}, pages = {83}, keywords = {ground ivy, microwave-assisted extraction, phenolic compounds, subcritical water extraction}, title = {Characterization of chemical and bioactive composition of ground ivy (Glechoma hederacea L.) from different natural habitats in Croatia}, keyword = {ground ivy, microwave-assisted extraction, phenolic compounds, subcritical water extraction}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font