Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1146676

Kinetika razgradnje karotenoida tijekom skladištenja zrna kukuruza različitih hibrida


Majerić Musa, Mirta
Kinetika razgradnje karotenoida tijekom skladištenja zrna kukuruza različitih hibrida, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1146676 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kinetika razgradnje karotenoida tijekom skladištenja zrna kukuruza različitih hibrida
(Kinetics of carotenoid degradation during storage of different maize hybrids)

Autori
Majerić Musa, Mirta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2021

Stranica
38

Mentor
Kljak, Kristina

Ključne riječi
karotenoidi ; hibrid kukuruza ; kinetika razgradnje ; skladištenje ; temperatura skladištenja
(carotenoids ; maize hybrids ; kinetics of degradation ; storage ; storage temperature)

Sažetak
U hranidbi životinja, karotenoidi su poželjni u obrocima zbog pigmentacijskih i antioksidacijskih svojstava te zbog funkcije provitamina A. Međutim, karotenoidi su nestabilni na visokoj temperaturi, svjetlu i zraku, te mljevenjem, najčešćim načinom obrade zrna kukuruza, dolazi do njihove pojačane razgradnje. Zbog toga je cilj ovog istraživanja bio istražiti kinetiku razgradnje karotenoida mljevenog zrna kukuruza tri hibrida (DKC 5182, Majstor i SY Zoan) na tri različite temperature skladištenja (-20, 4 i 25 °C) tijekom 90 dana. Uzorci mljevenog zrna uzorkovani su 0., 7., 14., 21., 28., 42., 56., 78. i 90. dana skladištenja a koncentracija luteina, zeaksantina, α- i β- kriptoksantina, i β-karotena u njima određena je HPLC metodom. Na temelju kinetike prvog reda, određeni su kinetički parametri – početna koncentracija pojedinog karotenoida u uzorku i brzina razgradnje (dan-1). Najzastupljeniji karotenoidi u istraživanim hibridima bili su lutein i zeaksantin, a β-karoten je imao najveći pad koncentracije nakon skladištenja 90 dana. Hibrid je imao značajan utjecaj na početnu koncentraciju karotenoida u zrnu istraživanih hibrida (P < 0, 001), u skladu s genetički određenim svojstvom. Najviša brzina razgradnje svih pojedinačnih i ukupnih karotenoida je bila na sobnoj temperaturi (25 °C) dok je brzina razgradnje pri skladištenju na 4 °C bila slična ili niža od one pri skladištenju na -20 °C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2019-04-9063 - Biodostupnost karotenoida kukuruza kod nesilica: utjecaj mikrostrukture zrna i sastava smjese (ColourMaize) (Kljak, Kristina, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Kristina Kljak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Majerić Musa, Mirta
Kinetika razgradnje karotenoida tijekom skladištenja zrna kukuruza različitih hibrida, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Majerić Musa, M. (2021) 'Kinetika razgradnje karotenoida tijekom skladištenja zrna kukuruza različitih hibrida', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Majeri\'{c} Musa, Mirta}, year = {2021}, pages = {38}, keywords = {karotenoidi, hibrid kukuruza, kinetika razgradnje, skladi\v{s}tenje, temperatura skladi\v{s}tenja}, title = {Kinetika razgradnje karotenoida tijekom skladi\v{s}tenja zrna kukuruza razli\v{c}itih hibrida}, keyword = {karotenoidi, hibrid kukuruza, kinetika razgradnje, skladi\v{s}tenje, temperatura skladi\v{s}tenja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Majeri\'{c} Musa, Mirta}, year = {2021}, pages = {38}, keywords = {carotenoids, maize hybrids, kinetics of degradation, storage, storage temperature}, title = {Kinetics of carotenoid degradation during storage of different maize hybrids}, keyword = {carotenoids, maize hybrids, kinetics of degradation, storage, storage temperature}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font