Pregled bibliografske jedinice broj: 1146676
Kinetika razgradnje karotenoida tijekom skladištenja zrna kukuruza različitih hibrida
Kinetika razgradnje karotenoida tijekom skladištenja zrna kukuruza različitih hibrida, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1146676 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kinetika razgradnje karotenoida tijekom skladištenja
zrna kukuruza različitih hibrida
(Kinetics of carotenoid degradation during storage of
different maize hybrids)
Autori
Majerić Musa, Mirta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2021
Stranica
38
Mentor
Kljak, Kristina
Ključne riječi
karotenoidi ; hibrid kukuruza ; kinetika razgradnje ; skladištenje ; temperatura skladištenja
(carotenoids ; maize hybrids ; kinetics of degradation ; storage ; storage temperature)
Sažetak
U hranidbi životinja, karotenoidi su poželjni u obrocima zbog pigmentacijskih i antioksidacijskih svojstava te zbog funkcije provitamina A. Međutim, karotenoidi su nestabilni na visokoj temperaturi, svjetlu i zraku, te mljevenjem, najčešćim načinom obrade zrna kukuruza, dolazi do njihove pojačane razgradnje. Zbog toga je cilj ovog istraživanja bio istražiti kinetiku razgradnje karotenoida mljevenog zrna kukuruza tri hibrida (DKC 5182, Majstor i SY Zoan) na tri različite temperature skladištenja (-20, 4 i 25 °C) tijekom 90 dana. Uzorci mljevenog zrna uzorkovani su 0., 7., 14., 21., 28., 42., 56., 78. i 90. dana skladištenja a koncentracija luteina, zeaksantina, α- i β- kriptoksantina, i β-karotena u njima određena je HPLC metodom. Na temelju kinetike prvog reda, određeni su kinetički parametri – početna koncentracija pojedinog karotenoida u uzorku i brzina razgradnje (dan-1). Najzastupljeniji karotenoidi u istraživanim hibridima bili su lutein i zeaksantin, a β-karoten je imao najveći pad koncentracije nakon skladištenja 90 dana. Hibrid je imao značajan utjecaj na početnu koncentraciju karotenoida u zrnu istraživanih hibrida (P < 0, 001), u skladu s genetički određenim svojstvom. Najviša brzina razgradnje svih pojedinačnih i ukupnih karotenoida je bila na sobnoj temperaturi (25 °C) dok je brzina razgradnje pri skladištenju na 4 °C bila slična ili niža od one pri skladištenju na -20 °C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2019-04-9063 - Biodostupnost karotenoida kukuruza kod nesilica: utjecaj mikrostrukture zrna i sastava smjese (ColourMaize) (Kljak, Kristina, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Kristina Kljak
(mentor)