Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1146675

Hranidbena vrijednost biljaka dostupnih srnama tijekom zimskog razdoblja


Kavčić, Tea
Hranidbena vrijednost biljaka dostupnih srnama tijekom zimskog razdoblja, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1146675 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hranidbena vrijednost biljaka dostupnih srnama tijekom zimskog razdoblja
(Nutritional value of the plants available to female roe deer during winter period)

Autori
Kavčić, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2021

Stranica
48

Mentor
Kljak, Kristina

Ključne riječi
vrste biljaka ; Capreolus capreolus ; buražna probavljivost ; suha tvar ; organska tvar ; neutralna detergent vlakna
(plant species ; Capreolus capreolus ; ruminal digestibility ; dry matter ; organic matter ; neutral detergent fiber)

Sažetak
Mali broj biljnih vrsta različitih hranidbenih vrijednosti dostupni su srnama tijekom zimskog razdoblja. Na njihovu hranidbenu vrijednosti, osim kemijskog sastava, utječe i buražna probavljivost. Iz navedenih razloga, cilj ovog rada bio je odrediti kemijski sastav i in vitro buražnu probavljivost suhe tvari (ST), organske tvari (OT) i neutralnih detergent vlakana (NDV) biljaka dostupnih srnama tijekom zimskog razdoblja. Sakupljeno je 27 uzoraka biljnih vrsta tijekom tri mjeseca: prosinac 2020., te veljača i ožujak 2021. godine. Sakupljene biljke su: Rubus ulmifolius Schott, Rubus hirtus Waldst.et Kit., Rubus canescens DC., Glechoma hederacea L., Hedera helix L., Calamagrostis arundinacea (L.) Roth, Chelidonium majus L. te Poaceae. Biljke su se razlikovale u in vitro buražnoj probavljivosti ST, OT i NDV-a (P < 0, 001) nakon 48 sati inkubacije, a prosječne vrijednosti su iznosile redom: 51, 23, 51, 57 i 12, 71 % - R. ulmifolius Schott, 50, 61, 50, 47 i 9, 2 % - R. hirtus Waldst.et Kit., 42, 98, 42, 64 i 6, 6 % - R. canescens DC., 68, 26, 67, 01 i 9, 1 % - G. hederacea L., 65, 48, 65, 01 i 22, 06 % - H. helix L., 41, 29, 39, 47 i 13, 05 % - C. arundinacea (L.) Roth, 73, 34, 73, 94 i 36, 06 % - C. majus L., te 44, 13, 42, 32 i 13, 4 % - Poaceae. Odmakom zimskog razdoblja mijenjala se in vitro buražna probavljivost ST, OT i NDV sakupljenih biljaka u srna te je rasla (P < 0, 001) od prosinca do ožujka ; sa 46, 16 na 55, 92 % za ST, sa 45, 80 na 54, 81 % za OT i sa 9, 16 na 17, 97 % za NDV. Dobiveni rezultati kemijskog sastava i in vitro buražne probavljivosti ST, OT i vlakana upućuju na različitu hranidbenu vrijednost biljaka dostupnih srnama tijekom zimskog perioda kada im je smanjena raznolikost i kvaliteta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Kristina Kljak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kavčić, Tea
Hranidbena vrijednost biljaka dostupnih srnama tijekom zimskog razdoblja, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Kavčić, T. (2021) 'Hranidbena vrijednost biljaka dostupnih srnama tijekom zimskog razdoblja', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kav\v{c}i\'{c}, Tea}, year = {2021}, pages = {48}, keywords = {vrste biljaka, Capreolus capreolus, bura\v{z}na probavljivost, suha tvar, organska tvar, neutralna detergent vlakna}, title = {Hranidbena vrijednost biljaka dostupnih srnama tijekom zimskog razdoblja}, keyword = {vrste biljaka, Capreolus capreolus, bura\v{z}na probavljivost, suha tvar, organska tvar, neutralna detergent vlakna}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kav\v{c}i\'{c}, Tea}, year = {2021}, pages = {48}, keywords = {plant species, Capreolus capreolus, ruminal digestibility, dry matter, organic matter, neutral detergent fiber}, title = {Nutritional value of the plants available to female roe deer during winter period}, keyword = {plant species, Capreolus capreolus, ruminal digestibility, dry matter, organic matter, neutral detergent fiber}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font