Pregled bibliografske jedinice broj: 1146593
Vitamin K – od dobrobiti do rizika za zdravlje čovjeka
Vitamin K – od dobrobiti do rizika za zdravlje čovjeka, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1146593 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vitamin K – od dobrobiti do rizika za zdravlje
čovjeka
(Vitamin K – From Benefits to Risks for Health)
Autori
Popović, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2021
Stranica
30
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
vitamin K ; izvori u hrani ; termička obrada hrane ; zdravstveni učinci
(vitamin K ; dietary sources ; cooking methods ; health effects)
Sažetak
Vitamin K jedan je od vitamina topljivih u mastima, a prema svojstvima razlikujemo nekoliko oblika, vitamin K1 (filokinoni) i K2 (menakinoni) koji su prirodnog podrijetla i K3 (menadion) koji se dobiva sintetski. Hrana predstavlja glavni izvor vitamina K iako se on regerenrira u ciklusu vitamina K a zahtijeva normalno funckioniranje probavnog trakta, žučnog mjehura i jetre. Jetra je glavno mjesto skladištenja vitaina K no može se naći i u drugim tkivima i organima. Termička obrada hrane vrlo rijetko dovodi do gubitka vitamina K, često dolazi do povećanja njegovog sadržaja. Poznavanje sadržaja vitamina K u različitoj hrani, kako sirovoj tako i termički obrađenoj je posebice važno kod osoba na antikoagulacijskoj terapiji (varfarin). Uloga vitamina K za zdravlje ljudi je višestruka, mnoga se tek otkrivaju. Najpoznatija uloga vitamina K je na normalno zgrušavanje krvi, održavanje zdravlja kostiju, sprječavanje kalcifikacije tkiva, a novija istraživanja su pokazala kako ima ulogu i kod kronične bubrežne bolesti, periferne i dijabetičke neuropatije te u kontroli glikemije kod dijabetičara. Osim navedenih bolesti, istražuje se i njegov učinak kod Alzheimerove bolesti, multiple skleroze i respiratornih bolesti, a može imati antioksidacijski i antitumorski učinak.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam