Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1146593

Vitamin K – od dobrobiti do rizika za zdravlje čovjeka


Popović, Lucija
Vitamin K – od dobrobiti do rizika za zdravlje čovjeka, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1146593 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Vitamin K – od dobrobiti do rizika za zdravlje čovjeka
(Vitamin K – From Benefits to Risks for Health)

Autori
Popović, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.09

Godina
2021

Stranica
30

Mentor
Banjari, Ines

Ključne riječi
vitamin K ; izvori u hrani ; termička obrada hrane ; zdravstveni učinci
(vitamin K ; dietary sources ; cooking methods ; health effects)

Sažetak
Vitamin K jedan je od vitamina topljivih u mastima, a prema svojstvima razlikujemo nekoliko oblika, vitamin K1 (filokinoni) i K2 (menakinoni) koji su prirodnog podrijetla i K3 (menadion) koji se dobiva sintetski. Hrana predstavlja glavni izvor vitamina K iako se on regerenrira u ciklusu vitamina K a zahtijeva normalno funckioniranje probavnog trakta, žučnog mjehura i jetre. Jetra je glavno mjesto skladištenja vitaina K no može se naći i u drugim tkivima i organima. Termička obrada hrane vrlo rijetko dovodi do gubitka vitamina K, često dolazi do povećanja njegovog sadržaja. Poznavanje sadržaja vitamina K u različitoj hrani, kako sirovoj tako i termički obrađenoj je posebice važno kod osoba na antikoagulacijskoj terapiji (varfarin). Uloga vitamina K za zdravlje ljudi je višestruka, mnoga se tek otkrivaju. Najpoznatija uloga vitamina K je na normalno zgrušavanje krvi, održavanje zdravlja kostiju, sprječavanje kalcifikacije tkiva, a novija istraživanja su pokazala kako ima ulogu i kod kronične bubrežne bolesti, periferne i dijabetičke neuropatije te u kontroli glikemije kod dijabetičara. Osim navedenih bolesti, istražuje se i njegov učinak kod Alzheimerove bolesti, multiple skleroze i respiratornih bolesti, a može imati antioksidacijski i antitumorski učinak.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Popović, Lucija
Vitamin K – od dobrobiti do rizika za zdravlje čovjeka, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Popović, L. (2021) 'Vitamin K – od dobrobiti do rizika za zdravlje čovjeka', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Popovi\'{c}, Lucija}, year = {2021}, pages = {30}, keywords = {vitamin K, izvori u hrani, termi\v{c}ka obrada hrane, zdravstveni u\v{c}inci}, title = {Vitamin K – od dobrobiti do rizika za zdravlje \v{c}ovjeka}, keyword = {vitamin K, izvori u hrani, termi\v{c}ka obrada hrane, zdravstveni u\v{c}inci}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Popovi\'{c}, Lucija}, year = {2021}, pages = {30}, keywords = {vitamin K, dietary sources, cooking methods, health effects}, title = {Vitamin K – From Benefits to Risks for Health}, keyword = {vitamin K, dietary sources, cooking methods, health effects}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font