Pregled bibliografske jedinice broj: 1146544
Bioaktivne tvari u mlijeku magarica
Bioaktivne tvari u mlijeku magarica, 2021., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1146544 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioaktivne tvari u mlijeku magarica
(Bioactive components in donkey milk)
Autori
Šoštarić, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2021
Stranica
25
Mentor
Antunac, Neven
Ključne riječi
mlijeko magarica, humano mlijeko, alergija, laktoferin, lizozim
(donkey milk, human milk, allergy, lactoferin, lysozyme)
Sažetak
Mlijeko magarica je po svom kemijskom sastavu slično humanom mlijeku što ga čini idealnom hranom za novorođenčad u prvim mjesecima života. Dosadašnja istraživanja su potvrdila da mlijeko magarice ima antimikrobno i protuupalno djelovanje koje je rezultat povećanog sadržaja enzima lizozima, laktoperoksidaze, laktoferina i imunoglobulina. Također, mlijeko magarica ima pozitivan utjecaj kod nedonoščadi, ali i kod novorođenčadi, posebice onih koji pate od alergija na proteine kravljeg mlijeka. Nadalje, mlijeko magarica ima hipoalergeno, antitumorsko, antistresno, antimikrobno i antivirusno djelovanje. Mlijeko magarica se koristi i u kozmetičkoj industriji, a zbog vitamina A, B2, C i E koristi se za pripremu krema jer sprječava ubrzano starenje kože i daje joj elastičnost.
Izvorni jezik
Hrvatski