Pregled bibliografske jedinice broj: 1146393
Razvoj receptura snack proizvoda za oboljele od sindroma iritabilnog crijeva i necelijakijske osjetljivosti na gluten
Razvoj receptura snack proizvoda za oboljele od sindroma iritabilnog crijeva i necelijakijske osjetljivosti na gluten, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1146393 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj receptura snack proizvoda za oboljele od
sindroma iritabilnog crijeva i necelijakijske
osjetljivosti na gluten
(DEVELOPMENT OF SNACK PRODUCT RECIPES FOR PATIENTS
WITH IRRITABLE BOWEL SYNDROME AND NON-CELIAC
GLUTEN SENSITIVITY)
Autori
Varga, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2021
Stranica
55
Mentor
Čukelj Mustač, Nikolina
Ključne riječi
FODMAP, fruktani, kreker, necelijakijska osjetljivost na gluten, sindrom iritabilnog crijeva
(FODMAP, fructans, cracker, non-celiac gluten sensitivity, irritable bowel syndrome)
Sažetak
Fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli (FODMAP) skupina su kratkolančanih ugljikohidrata i šećernih alkohola čija je prisutnost u hrani čimbenik koji utječe na pojavu simptoma sindroma iritabilnog crijeva (IBS) i necelijakijske osjetljivosti na gluten (NCGS). Cilj ovog rada bio je razvoj receptura za funkcionalni snack proizvod, kreker izbalansiranog nutritivnog sastava s niskim sadržajem FODMAP-a. Za dobivanje potpunih podataka o kemijskom sastavu sirovina određen je kemijski sastav lanenih i chia sjemenki te bučine pogače. Sadržaj fruktana u odabranim sirovinama određen je prema metodi AOAC 999.03. Na temelju kemijskog sastava i sadržaja fruktana u sirovinama, definirano je devet različitih receptura za krekere. Hedonističkom senzorskom analizom i testom nizanja po preferenciji odabrane najbolje. Daljnom deskriptivnom i hedonističkom senzorskom analizom najbolje je ocijenjen kreker s vlascem. Izrađena je nutritivna deklaracija za četiri najbolje ocijenjena krekera na kojoj se mogu navesti oznake „S niskim sadržajem FODMAP-a“, „Bez glutena“, „Bogato proteinima“ i „Prirodno bogato vlaknima“.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2020-02-3829 - Razvoj nove generacije snack proizvoda namijenjenih potrošačima s posebnim prehrambenim potrebama primjenom tehnologija 3D tiskanja (3DSnack4Health) (Novotni, Dubravka, HRZZ - 2020-02) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nikolina Čukelj Mustač
(mentor)