Pregled bibliografske jedinice broj: 1146302
Status uhranjenosti i prehrambene navike oboljelih od multiple skleroze
Status uhranjenosti i prehrambene navike oboljelih od multiple skleroze, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1146302 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Status uhranjenosti i prehrambene navike oboljelih
od multiple skleroze
(Nutritional Status and Dietary Habits of Multiple
Sclerosis Patients)
Autori
Šmic, Lorena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2021
Stranica
55
Mentor
Banjari, Ines ; Tomić, Svetlana
Neposredni voditelj
Mirošević Zubonja, Tea
Ključne riječi
multipla skleroza ; EDSS skala ; DYMUS skala ; disfagija ; rizik od pothranjenosti
(multiple sclerosis ; EDSS scale ; DYMUS scale ; dysphagia ; malnutrition risk)
Sažetak
Multipla skleroza (MS) je autoimuna, upalna, neurodegenerativna bolest središnjeg živčanog sustava čiji je uzrok nepoznat. Danas od te bolesti boluje preko 2, 2 milijuna ljudi na svijetu i češća je među ženama. Tijek bolesti je nepredvidiv, a jedan od simptoma koji dodatno ubrzava progresiju bolesti uzrokoujući pothranjenost je disfagija. Prehrana ima bitnu ulogu u liječenju i prevenciji MS-a. Cilj ovog rada bio je napraviti procjenu rizika od pothranjenosti kod pacijenta s MS-om, zimajući u obzir i njihove prehrambene navike. U ispitivanju je sudjelovalo 10 ispitanika u dobi od 20 do 67 godina, devet su žene. Prema BMI-u nijedan ispitanik ne spada u skupinu pothranjenih, štoviše 2/10 su pretila. 8/10 ispitanika imao je dijagnosticiran RRMS oblik bolesti, a s MS-om žive od 1 do 21 godine. Prema EDSS skali polovica oboljelih ima neku vrstu invaliditeta tj. nije sposobna sama obavljati svakodnevne aktivnosti. Prehrambene navike ne prate MS – broj dnevnih obroka bi trebalo povećati (4/10 ima tendenciju preskakanja obroka), riba je tek sporadično zastupnjena u prehrani, a svega 2/10 koristi orašaste plodove svakodnevno. Dodatke prehrani koristi 4/10, a enteralne pripravke 2/10. Rizik od disfagije prema DYMUS skali ima 6/10 oboljelih, a kod jednog oboljelog taj rizik je alarmantno visok. Oboljeli s disfagijom imaju povećan rizik od pothranjenosti. Rezultati ukazuju na potrebu edukacije oboljelih o važnosti održavanja adekvatnog stanja uhranjenosti i prehrani koja će biti potpora njihovom fizičkom stanju, ali i neurološkoj funkciji i imunološkom odgovoru.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Klinički bolnički centar Osijek,
Medicinski fakultet, Osijek