Pregled bibliografske jedinice broj: 1146292
Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci oolong čaja
Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci oolong čaja, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1146292 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci
oolong čaja
(Production, Chemical Composition and Health Effects
of Oolong Tea)
Autori
Bobovec, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
08.09
Godina
2020
Stranica
20
Mentor
Jozinović, Antun
Ključne riječi
Camellia sinensis ; Oolong čaj ; proizvodnja ; kofein ; polifenoli
(Camellia sinensis ; Oolong tea ; procesing ; caffeine ; polyphenols)
Sažetak
Pravim čajevima nazivaju se čajevi koji se proizvode od listića biljke Camellia sinensis. U tu skupinu čajeva svrstavaju se: zeleni, bijeli, crni i oolong čaj. Oolong čaj je polufermentirani čaj koji je nastao u provinciji Fujian, u Kini. Spada u posebnu skupinu između nefermentiranih (zelenih) i fermentiranih (crnih) čajeva. Oolong čaj je jedinstveni čaj posebnog okusa i kvalitete. Postupci proizvodnje sastoje se od: venuća svježih listova biljke Camellia sinensis, valjanja, fermentacije te sušenja. Kemijski sastav oolong čaja bitno utječe na boju, aromu i okus čaja. Najvažnije kemijske komponente u oolong čaju su polifenoli, odnosno katehini koji su glavni sastojci u određivanju boje i okusa čaja. Oolong čaj ima pozitivne učinke na ljudsko zdravlje. Koristi se u prevenciji ateroskleroze, bolesti srca i hipertenzije. Smanjuje učestalost karcinogeneze, rast bakterija i replikaciju različitih virusa te pomaže kod mršavljenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija