Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1146292

Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci oolong čaja


Bobovec, Josipa
Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci oolong čaja, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1146292 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci oolong čaja
(Production, Chemical Composition and Health Effects of Oolong Tea)

Autori
Bobovec, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
08.09

Godina
2020

Stranica
20

Mentor
Jozinović, Antun

Ključne riječi
Camellia sinensis ; Oolong čaj ; proizvodnja ; kofein ; polifenoli
(Camellia sinensis ; Oolong tea ; procesing ; caffeine ; polyphenols)

Sažetak
Pravim čajevima nazivaju se čajevi koji se proizvode od listića biljke Camellia sinensis. U tu skupinu čajeva svrstavaju se: zeleni, bijeli, crni i oolong čaj. Oolong čaj je polufermentirani čaj koji je nastao u provinciji Fujian, u Kini. Spada u posebnu skupinu između nefermentiranih (zelenih) i fermentiranih (crnih) čajeva. Oolong čaj je jedinstveni čaj posebnog okusa i kvalitete. Postupci proizvodnje sastoje se od: venuća svježih listova biljke Camellia sinensis, valjanja, fermentacije te sušenja. Kemijski sastav oolong čaja bitno utječe na boju, aromu i okus čaja. Najvažnije kemijske komponente u oolong čaju su polifenoli, odnosno katehini koji su glavni sastojci u određivanju boje i okusa čaja. Oolong čaj ima pozitivne učinke na ljudsko zdravlje. Koristi se u prevenciji ateroskleroze, bolesti srca i hipertenzije. Smanjuje učestalost karcinogeneze, rast bakterija i replikaciju različitih virusa te pomaže kod mršavljenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Antun Jozinović (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Bobovec, Josipa
Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci oolong čaja, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Bobovec, J. (2020) 'Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni učinci oolong čaja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bobovec, Josipa}, year = {2020}, pages = {20}, keywords = {Camellia sinensis, Oolong \v{c}aj, proizvodnja, kofein, polifenoli}, title = {Proizvodnja, kemijski sastav i zdravstveni u\v{c}inci oolong \v{c}aja}, keyword = {Camellia sinensis, Oolong \v{c}aj, proizvodnja, kofein, polifenoli}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bobovec, Josipa}, year = {2020}, pages = {20}, keywords = {Camellia sinensis, Oolong tea, procesing, caffeine, polyphenols}, title = {Production, Chemical Composition and Health Effects of Oolong Tea}, keyword = {Camellia sinensis, Oolong tea, procesing, caffeine, polyphenols}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font