Pregled bibliografske jedinice broj: 1146286
Rezistentni škrob - uvjeti stvaranja i njegova primjena
Rezistentni škrob - uvjeti stvaranja i njegova primjena, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1146286 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rezistentni škrob - uvjeti stvaranja i njegova
primjena
(Resistant Starch - Formation Conditions and
Application)
Autori
Zmaić, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
21.09
Godina
2020
Stranica
16
Mentor
Jozinović, Antun
Ključne riječi
rezistentni škrob ; tipovi RS-a ; uvjeti stvaranja RS-a ; vlakna ; pekarski proizvodi
(resistant starch ; types of RS ; conditions of RS formation ; fibers ; bakery products)
Sažetak
Rezistentni škrob (RS) je poseban oblik škroba koji se ne razgrađuje u tankom crijevu, već nerazgrađen odlazi u debelo crijevo gdje podliježe fermentaciji. Postoje pet različitih tipova rezistentnog škroba: RS1, RS2, RS3, RS4 i RS5. RS1 se nalazi u fizički nepristupačnom obliku te je zbog toga nedostupan enzimima. RS2 ima radijalno zbijenu strukturu koja ograničava pristup probavnim enzimima i pronalazi ga se u sirovom krumpiru te zelenim bananama. RS3 su retrogradirani škrobovi i predstavlja najzastupljeniju grupu rezistentnog škroba. RS4 se dobiva kemijskim modifikacijama, poput konverzije, supstitucije ili umrežavanja te na takav način blokira pristup enzimima. RS5 je novi izvor rezistentnog škroba te se definira kao kompleks izveden iz amiloze i različitih lipida. Na stvaranje rezistentnog škroba utječu različiti čimbenici, kao što su: svojstva škroba, vlažnost, drugi sastojci hrane, uvjeti procesiranja, vrijeme i uvjeti skladištenja. RS je zbog svojstava vlakana koja posjeduje pronašao primjenu u brojnim prehrambenim proizvodima (najčešće u pekarskim proizvodima) te ima vrlo povoljan utjecaj na zdravlje ljudi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija