Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1146286

Rezistentni škrob - uvjeti stvaranja i njegova primjena


Zmaić, Valentina
Rezistentni škrob - uvjeti stvaranja i njegova primjena, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1146286 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Rezistentni škrob - uvjeti stvaranja i njegova primjena
(Resistant Starch - Formation Conditions and Application)

Autori
Zmaić, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
21.09

Godina
2020

Stranica
16

Mentor
Jozinović, Antun

Ključne riječi
rezistentni škrob ; tipovi RS-a ; uvjeti stvaranja RS-a ; vlakna ; pekarski proizvodi
(resistant starch ; types of RS ; conditions of RS formation ; fibers ; bakery products)

Sažetak
Rezistentni škrob (RS) je poseban oblik škroba koji se ne razgrađuje u tankom crijevu, već nerazgrađen odlazi u debelo crijevo gdje podliježe fermentaciji. Postoje pet različitih tipova rezistentnog škroba: RS1, RS2, RS3, RS4 i RS5. RS1 se nalazi u fizički nepristupačnom obliku te je zbog toga nedostupan enzimima. RS2 ima radijalno zbijenu strukturu koja ograničava pristup probavnim enzimima i pronalazi ga se u sirovom krumpiru te zelenim bananama. RS3 su retrogradirani škrobovi i predstavlja najzastupljeniju grupu rezistentnog škroba. RS4 se dobiva kemijskim modifikacijama, poput konverzije, supstitucije ili umrežavanja te na takav način blokira pristup enzimima. RS5 je novi izvor rezistentnog škroba te se definira kao kompleks izveden iz amiloze i različitih lipida. Na stvaranje rezistentnog škroba utječu različiti čimbenici, kao što su: svojstva škroba, vlažnost, drugi sastojci hrane, uvjeti procesiranja, vrijeme i uvjeti skladištenja. RS je zbog svojstava vlakana koja posjeduje pronašao primjenu u brojnim prehrambenim proizvodima (najčešće u pekarskim proizvodima) te ima vrlo povoljan utjecaj na zdravlje ljudi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Antun Jozinović (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Zmaić, Valentina
Rezistentni škrob - uvjeti stvaranja i njegova primjena, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Zmaić, V. (2020) 'Rezistentni škrob - uvjeti stvaranja i njegova primjena', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zmai\'{c}, Valentina}, year = {2020}, pages = {16}, keywords = {rezistentni \v{s}krob, tipovi RS-a, uvjeti stvaranja RS-a, vlakna, pekarski proizvodi}, title = {Rezistentni \v{s}krob - uvjeti stvaranja i njegova primjena}, keyword = {rezistentni \v{s}krob, tipovi RS-a, uvjeti stvaranja RS-a, vlakna, pekarski proizvodi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zmai\'{c}, Valentina}, year = {2020}, pages = {16}, keywords = {resistant starch, types of RS, conditions of RS formation, fibers, bakery products}, title = {Resistant Starch - Formation Conditions and Application}, keyword = {resistant starch, types of RS, conditions of RS formation, fibers, bakery products}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font