Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1146281

Polifenolne tvari u kakaovu zrnu i čokoladi


Tremski, Marija
Polifenolne tvari u kakaovu zrnu i čokoladi, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1146281 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Polifenolne tvari u kakaovu zrnu i čokoladi
(Polyphenol Components in Cocoa Bean and Chocolate)

Autori
Tremski, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2020

Stranica
19

Mentor
Jozinović, Antun

Ključne riječi
čokolada ; kakaovo zrno ; polifenoli ; prerada
(chocolate ; cocoa beans ; polyphenols ; processing)

Sažetak
Polifenoli su molekule koje su prisutne posvuda u prirodi. To su mnogobrojni spojevi različitih kemijskih struktura. Oni su, također, prisutni i u biljkama. Jedna od biljaka bogatih polifenolnim tvarima je kakaovac. Kakaovo zrno u sebi sadrži veliku količinu polifenola, ali prilikom njegove obrade količina se uvelike smanjuje. Istraživanja su pokazala da fermentacija i sušenje, kao i postupci vezani uz proizvodnju čokolade, imaju negativan učinak na količinu polifenola u kakaovu zrnu. Stoga se danas nameće sve veća potreba za pronalaskom metoda obrade kakaova zrna i tehnologija u proizvodnji čokolade koje će sačuvati što više polifenola u gotovom proizvodu. Razlog tome je što istraživanja pokazuju kako polifenoli imaju pozitivne učinke na ljudsko zdravlje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Antun Jozinović (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Tremski, Marija
Polifenolne tvari u kakaovu zrnu i čokoladi, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Tremski, M. (2020) 'Polifenolne tvari u kakaovu zrnu i čokoladi', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tremski, Marija}, year = {2020}, pages = {19}, keywords = {\v{c}okolada, kakaovo zrno, polifenoli, prerada}, title = {Polifenolne tvari u kakaovu zrnu i \v{c}okoladi}, keyword = {\v{c}okolada, kakaovo zrno, polifenoli, prerada}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tremski, Marija}, year = {2020}, pages = {19}, keywords = {chocolate, cocoa beans, polyphenols, processing}, title = {Polyphenol Components in Cocoa Bean and Chocolate}, keyword = {chocolate, cocoa beans, polyphenols, processing}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font