Pregled bibliografske jedinice broj: 1146274
Izluženi repini rezanci kao nusproizvod u proizvodnji šećera
Izluženi repini rezanci kao nusproizvod u proizvodnji šećera, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1146274 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izluženi repini rezanci kao nusproizvod u
proizvodnji šećera
(Sugar Beet Pulp as a By-product of Sugar Production)
Autori
Juričić, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
14
Mentor
Jozinović, Antun
Ključne riječi
šećer ; šećerna repa ; repini rezanci
(sugar ; sugar beet ; sugar beet pulp)
Sažetak
Šećer koji se dobije u proizvodnji iz šećerne repe je iznimno važna sirovina koja se koristi u svakodnevnoj upotrebi. Proces proizvodnje šećera iz šećerne repe je iznimno tehnološki složen postupak, koji se sastoji od: prijema i skladištenje šećerne repe, suhog čišćenja repe, transporta repe, odvajanja nečistoća, pranja repe, rezanja repe, ekstrakcije šećera iz šećerne repe, čišćenja difuznog soka, predalkalizacije, alkalizacije, prve saturacije, druge saturacije, završne saturacije, sulfitacije, uparavanja soka i kristalizacija šećera. Osim glavnog proizvoda, a to je šećer, dobiju se i nusproizvodi u proizvodnji šećera koji se mogu koristiti u različite svrhe. Melasa je sirup koji se može koristiti pri proizvodnji alkohola, kvasca, smeđeg šećera ili kao zamjena za šećer. Repini rezanci su nusproizvod koji zaostaje u procesu proizvodnje šećera iz šećerne repe, a zbog svojih karakteristika i energetske vrijednosti može se koristiti u prehrambenoj industriji. Zbog velikog sadržaja prehrambenih vlakana, koji iznosi oko 75 %, rezanci se mogu koristiti u pekarskoj proizvodnji i u proizvodnji finih pekarskih proizvoda. Cilj rada je bilo prikazati nastanak repinih rezanaca kroz postupak proizvodnje šećera iz šećerne repe i opisati svojstva, preradu i primjenu repinih rezanaca.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija