Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1146274

Izluženi repini rezanci kao nusproizvod u proizvodnji šećera


Juričić, Josip
Izluženi repini rezanci kao nusproizvod u proizvodnji šećera, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1146274 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izluženi repini rezanci kao nusproizvod u proizvodnji šećera
(Sugar Beet Pulp as a By-product of Sugar Production)

Autori
Juričić, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2020

Stranica
14

Mentor
Jozinović, Antun

Ključne riječi
šećer ; šećerna repa ; repini rezanci
(sugar ; sugar beet ; sugar beet pulp)

Sažetak
Šećer koji se dobije u proizvodnji iz šećerne repe je iznimno važna sirovina koja se koristi u svakodnevnoj upotrebi. Proces proizvodnje šećera iz šećerne repe je iznimno tehnološki složen postupak, koji se sastoji od: prijema i skladištenje šećerne repe, suhog čišćenja repe, transporta repe, odvajanja nečistoća, pranja repe, rezanja repe, ekstrakcije šećera iz šećerne repe, čišćenja difuznog soka, predalkalizacije, alkalizacije, prve saturacije, druge saturacije, završne saturacije, sulfitacije, uparavanja soka i kristalizacija šećera. Osim glavnog proizvoda, a to je šećer, dobiju se i nusproizvodi u proizvodnji šećera koji se mogu koristiti u različite svrhe. Melasa je sirup koji se može koristiti pri proizvodnji alkohola, kvasca, smeđeg šećera ili kao zamjena za šećer. Repini rezanci su nusproizvod koji zaostaje u procesu proizvodnje šećera iz šećerne repe, a zbog svojih karakteristika i energetske vrijednosti može se koristiti u prehrambenoj industriji. Zbog velikog sadržaja prehrambenih vlakana, koji iznosi oko 75 %, rezanci se mogu koristiti u pekarskoj proizvodnji i u proizvodnji finih pekarskih proizvoda. Cilj rada je bilo prikazati nastanak repinih rezanaca kroz postupak proizvodnje šećera iz šećerne repe i opisati svojstva, preradu i primjenu repinih rezanaca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Antun Jozinović (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Juričić, Josip
Izluženi repini rezanci kao nusproizvod u proizvodnji šećera, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Juričić, J. (2020) 'Izluženi repini rezanci kao nusproizvod u proizvodnji šećera', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Juri\v{c}i\'{c}, Josip}, year = {2020}, pages = {14}, keywords = {\v{s}e\'{c}er, \v{s}e\'{c}erna repa, repini rezanci}, title = {Izlu\v{z}eni repini rezanci kao nusproizvod u proizvodnji \v{s}e\'{c}era}, keyword = {\v{s}e\'{c}er, \v{s}e\'{c}erna repa, repini rezanci}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Juri\v{c}i\'{c}, Josip}, year = {2020}, pages = {14}, keywords = {sugar, sugar beet, sugar beet pulp}, title = {Sugar Beet Pulp as a By-product of Sugar Production}, keyword = {sugar, sugar beet, sugar beet pulp}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font