Pregled bibliografske jedinice broj: 1146265
Proizvodnja škroba iz krumpira
Proizvodnja škroba iz krumpira, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1146265 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja škroba iz krumpira
(Starch Production from Potatoes)
Autori
Čančarević, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
08.09
Godina
2021
Stranica
17
Mentor
Jozinović, Antun
Ključne riječi
škrob ; krumpir ; proizvodnja ; primjena
(starch ; potato ; production ; application)
Sažetak
Škrob, kao glavni predstavnik polisaharida, zbog velikog potencijala, nastoji se maksimalno izolirati iz namirnica bogatih njime te kao takav maksimalno iskoristiti. Jedna od sirovina bogata upravo škrobom je krumpir. Zbog niza prednosti škroba dobivenog isključivo iz ove namirnice, industrija proizvodnje škroba iz krumpira postigla je velik interes. Ona za cilj ima dobiti što veći prinos škroba te što veću čistoću samog škroba od različitih drugih nečistoća što zahtjeva vrlo složen i precizan postupak proizvodnje uključujući niz koraka. Cilj ovog rada je opisati svojstva krumpira te škroba, objasniti postupak proizvodnje škroba iz krumpira kao i njegovu primjenu u ostalim industrijama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija