Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1146252

Melasa kao nusproizvod u proizvodnji šećera


Sundać, Laura
Melasa kao nusproizvod u proizvodnji šećera, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1146252 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Melasa kao nusproizvod u proizvodnji šećera
(Molasses as a By-product of Sugar Production)

Autori
Sundać, Laura

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
13.09

Godina
2021

Stranica
26

Mentor
Jozinović, Antun

Ključne riječi
Melasa ; Proizvodnja šećera ; Saharoza
(Molasses ; Sugar production ; Sucrose)

Sažetak
Melasa je sporedni proizvod nastao preradom šećerne repe, a zbog prisutnosti nutritivno vrijednih komponenata u svom sastavu melasa postaje atraktivan i koristan nusproizvod industrije šećera. Kemijski sastav i količina nastale melase ovisiti će o primijenjenim metodama obrade šećerne repe te o njenoj kvaliteti. Zbog svog specifičnog okusa, tamnosmeđe boje i viskozne teksture teško se pronalazi na policama trgovina. Međutim danas, zbog visokog udjela šećera predstavlja odličnu sirovinu za fermentacijske procese. Koristi se u proizvodnji pekarskog kvasca, mliječne i limunske kiseline, etanola pa na kraju i alkohola. Razvojem napredne tehnologije, primjena melase pronalazi se i u proizvodnji goriva, što se pokazalo kao vrijedan alternativni obnovljivi izvor energije. Melasa se može koristiti kao hipertonična otopina u osmotskoj dehidrataciji voća, povrća, ribe i mesa uslijed visokog udjela suhe tvari. Osim saharoze, melasa sadrži i nesaharozne komponente u koje spadaju organski spojevi sa i bez dušika, anorganski spojevi te vitamini. Posljednjih godina razvijene su različite tehnike izolacije betaina koji se, zbog povoljnog učinka na ljudsko zdravlje, primjenjuje u različitim prehrambenim proizvodima ili kao dodatak prehrani.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Antun Jozinović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sundać, Laura
Melasa kao nusproizvod u proizvodnji šećera, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Sundać, L. (2021) 'Melasa kao nusproizvod u proizvodnji šećera', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sunda\'{c}, Laura}, year = {2021}, pages = {26}, keywords = {Melasa, Proizvodnja \v{s}e\'{c}era, Saharoza}, title = {Melasa kao nusproizvod u proizvodnji \v{s}e\'{c}era}, keyword = {Melasa, Proizvodnja \v{s}e\'{c}era, Saharoza}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sunda\'{c}, Laura}, year = {2021}, pages = {26}, keywords = {Molasses, Sugar production, Sucrose}, title = {Molasses as a By-product of Sugar Production}, keyword = {Molasses, Sugar production, Sucrose}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font