Pregled bibliografske jedinice broj: 1146252
Melasa kao nusproizvod u proizvodnji šećera
Melasa kao nusproizvod u proizvodnji šećera, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1146252 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Melasa kao nusproizvod u proizvodnji šećera
(Molasses as a By-product of Sugar Production)
Autori
Sundać, Laura
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
13.09
Godina
2021
Stranica
26
Mentor
Jozinović, Antun
Ključne riječi
Melasa ; Proizvodnja šećera ; Saharoza
(Molasses ; Sugar production ; Sucrose)
Sažetak
Melasa je sporedni proizvod nastao preradom šećerne repe, a zbog prisutnosti nutritivno vrijednih komponenata u svom sastavu melasa postaje atraktivan i koristan nusproizvod industrije šećera. Kemijski sastav i količina nastale melase ovisiti će o primijenjenim metodama obrade šećerne repe te o njenoj kvaliteti. Zbog svog specifičnog okusa, tamnosmeđe boje i viskozne teksture teško se pronalazi na policama trgovina. Međutim danas, zbog visokog udjela šećera predstavlja odličnu sirovinu za fermentacijske procese. Koristi se u proizvodnji pekarskog kvasca, mliječne i limunske kiseline, etanola pa na kraju i alkohola. Razvojem napredne tehnologije, primjena melase pronalazi se i u proizvodnji goriva, što se pokazalo kao vrijedan alternativni obnovljivi izvor energije. Melasa se može koristiti kao hipertonična otopina u osmotskoj dehidrataciji voća, povrća, ribe i mesa uslijed visokog udjela suhe tvari. Osim saharoze, melasa sadrži i nesaharozne komponente u koje spadaju organski spojevi sa i bez dušika, anorganski spojevi te vitamini. Posljednjih godina razvijene su različite tehnike izolacije betaina koji se, zbog povoljnog učinka na ljudsko zdravlje, primjenjuje u različitim prehrambenim proizvodima ili kao dodatak prehrani.
Izvorni jezik
Hrvatski