Pregled bibliografske jedinice broj: 1146249
Modifikacija škroba nekonvencionalnim tehnikama
Modifikacija škroba nekonvencionalnim tehnikama, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1146249 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Modifikacija škroba nekonvencionalnim tehnikama
(Starch Modification by Nonconventional Techniques)
Autori
Barić, Ivona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
14.09
Godina
2021
Stranica
19
Mentor
Jozinović, Antun
Ključne riječi
škrob ; modifikacija ; nekonvencionalne metode
(starch ; modification ; nonconventional techniques)
Sažetak
Škrob je biljni polisaharid izgrađen od jedinica glukoze povezanih u dva polimerna lanca: amilozu i amilopektin. Primjena škroba u nativnom obliku sve je manja te se škrob podvrgava različitim postupcima modifikacija (kemijskim, fizikalnim, enzimskim i njihovim kombinacijama) kako bi se poboljšala sama svojstva škroba. U novije vrijeme sve se veći broj istraživanja bazira na nekonvencionalnim postupcima obrade različitih sirovina i istražuje se njihova primjena u prehrambenoj industriji. Ovaj rad prikazati će napredak istraživanja u modifikaciji škroba nekonvencionalnim tehnikama i njihovu primjenu u prehrambenoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija