Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1146211

Fizikalno-kemijska svojstva tradicionalnih sorti jabuke


Skendrović Babojelić, Martina, Matić, Petra, Ištuk, Jozo, Voća, Sandra, Šic Žlabur, Jana, Jakobek, Lidija
Fizikalno-kemijska svojstva tradicionalnih sorti jabuke // 56th Croatian & 16th International Symposium on Agriculture
Vodice, Hrvatska, 2021. str. 317-318 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1146211 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno-kemijska svojstva tradicionalnih sorti jabuke
(Physico-chemical properties of traditional apple cultivars)

Autori
Skendrović Babojelić, Martina, Matić, Petra, Ištuk, Jozo, Voća, Sandra, Šic Žlabur, Jana, Jakobek, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
56th Croatian & 16th International Symposium on Agriculture / - , 2021, 317-318

Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
jabuka ; polifenoli ; plod ; tradicionalne sorte
(apple ; polyphenols ; fruit ; traditional cultivars)

Sažetak
Prema prethodnim istraživanjima, tradicionalne sorte jabuke bogate su polifenolnim spojevima, a također imaju i zanimljiva fizikalno-kemijska svojstva koja su često važna potrošačima. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi fizikalno-kemijska svojstva ploda (masa, visina, širina, indeks oblika, boja, tvrdoća, indeks razgradnje škroba, indeks zrelosti, udio topljive suhe tvari, ukupne kiseline, omjer topljivih topljive suhe tvari i ukupnih kiselina, pH, svojstva sjemenki) te količinu fenola u kožici i mesu ploda 25 različitih tradicionalnih sorti jabuke iz Hrvatske. Rezultati istraživanja ukazali su na različitost fizikalno-kemijskih svojstva plodova istraživanih sorti jabuke. U plodovima su utvrđene velike količine flavan- 3-ola, dihidrohalkona, fenolnih kiselina i flavonola, dok su u kožici dodatno utvrđeni i antocijani. Statistička analiza rezultata korištenjem analize glavnih komponenata pokazala je moguće grupiranje istraživanih sorti. Tradicionalne sorte jabuke treba očuvati jer predstavljaju vrijedan izvor polifenola i raznolikost fizikalno-kemijskih svojstava koje potrošači cijene.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Skendrović Babojelić, Martina, Matić, Petra, Ištuk, Jozo, Voća, Sandra, Šic Žlabur, Jana, Jakobek, Lidija
Fizikalno-kemijska svojstva tradicionalnih sorti jabuke // 56th Croatian & 16th International Symposium on Agriculture
Vodice, Hrvatska, 2021. str. 317-318 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Skendrović Babojelić, Martina, Matić, Petra, Ištuk, Jozo, Voća, Sandra, Šic Žlabur, Jana, Jakobek, Lidija (2021) Fizikalno-kemijska svojstva tradicionalnih sorti jabuke. U: 56th Croatian & 16th International Symposium on Agriculture.
@article{article, year = {2021}, pages = {317-318}, keywords = {jabuka, polifenoli, plod, tradicionalne sorte}, title = {Fizikalno-kemijska svojstva tradicionalnih sorti jabuke}, keyword = {jabuka, polifenoli, plod, tradicionalne sorte}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, year = {2021}, pages = {317-318}, keywords = {apple, polyphenols, fruit, traditional cultivars}, title = {Physico-chemical properties of traditional apple cultivars}, keyword = {apple, polyphenols, fruit, traditional cultivars}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font