Pregled bibliografske jedinice broj: 1146211
Fizikalno-kemijska svojstva tradicionalnih sorti jabuke
Fizikalno-kemijska svojstva tradicionalnih sorti jabuke // 56th Croatian & 16th International Symposium on Agriculture
Vodice, Hrvatska, 2021. str. 317-318 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1146211 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijska svojstva tradicionalnih sorti
jabuke
(Physico-chemical properties of traditional apple
cultivars)
Autori
Skendrović Babojelić, Martina, Matić, Petra, Ištuk, Jozo, Voća, Sandra, Šic Žlabur, Jana, Jakobek, Lidija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
56th Croatian & 16th International Symposium on Agriculture
/ - , 2021, 317-318
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
jabuka ; polifenoli ; plod ; tradicionalne sorte
(apple ; polyphenols ; fruit ; traditional cultivars)
Sažetak
Prema prethodnim istraživanjima, tradicionalne sorte jabuke bogate su polifenolnim spojevima, a također imaju i zanimljiva fizikalno-kemijska svojstva koja su često važna potrošačima. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi fizikalno-kemijska svojstva ploda (masa, visina, širina, indeks oblika, boja, tvrdoća, indeks razgradnje škroba, indeks zrelosti, udio topljive suhe tvari, ukupne kiseline, omjer topljivih topljive suhe tvari i ukupnih kiselina, pH, svojstva sjemenki) te količinu fenola u kožici i mesu ploda 25 različitih tradicionalnih sorti jabuke iz Hrvatske. Rezultati istraživanja ukazali su na različitost fizikalno-kemijskih svojstva plodova istraživanih sorti jabuke. U plodovima su utvrđene velike količine flavan- 3-ola, dihidrohalkona, fenolnih kiselina i flavonola, dok su u kožici dodatno utvrđeni i antocijani. Statistička analiza rezultata korištenjem analize glavnih komponenata pokazala je moguće grupiranje istraživanih sorti. Tradicionalne sorte jabuke treba očuvati jer predstavljaju vrijedan izvor polifenola i raznolikost fizikalno-kemijskih svojstava koje potrošači cijene.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb