Pregled bibliografske jedinice broj: 1146209
Učinak konzumacije nutritivno obogaćenih kokošjih jaja (kvatro jaja) na funkciju oba oka kod mladih zdravih ispitanika
Učinak konzumacije nutritivno obogaćenih kokošjih jaja (kvatro jaja) na funkciju oba oka kod mladih zdravih ispitanika, 2021., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1146209 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak konzumacije nutritivno obogaćenih
kokošjih jaja (kvatro jaja) na funkciju oba oka kod mladih zdravih ispitanika
(The effect of consumption of nutritionally enriched hen eggs (quatro eggs) on function of both eyes in young healthy individuals)
Autori
Vrbanić, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
22.09
Godina
2021
Stranica
61
Mentor
Drenjančević, Ines
Neposredni voditelj
Jelić Vuković, Marija
Ključne riječi
funkcionalna hrana ; kvatro jaja ; lutein ; optička koherentna tomografija, žuta pjega
(functional food, lutein, macula lutea, optical coherence tomography, quattro eggs)
Sažetak
Cilj istraživanja: Cilj je ovog istraživanja bio utvrditi učinke konzumacije kvatro jaja, posebice luteina, kao jednog od funkcionalnih elemenata kojima su obogaćena, na žutu pjegu pomoću optičke koherentne tomografije te na biokemijske i hematološke parametre krvi kod mladih zdravih ispitanika. Nacrt studije: Randomizirani, dvostruko slijepi i placebo kontrolirani pokus. Ispitanici i metode: Ovim je istraživanjem uključeno ukupno 11 zdravih mladih ispitanika oba spola koji su nasumičnim odabirom raspoređeni u eksperimentalnu kvatro skupinu, odnosno u kontrolnu skupinu. Kvatro je skupina tijekom trotjednog protokola konzumirala nutritivno obogaćena kokošja jaja, a kontrolna je skupina u svoju prehranu uvrstila standardna kokošja jaja. Na početku i na kraju trotjednog protokola, ispitanicima su obavljene oftalmološke pretrage stražnjeg segmenta oka OCT metodom, antropometrijska mjerenja te im je uzorkovana venska krv radi određivanja biokemijskih i hematoloških parametara krvi. Rezultati: Trotjedni je protokol konzumacije nutritivno obogaćenih kokošjih jaja, odnosno standardnih kokošjih jaja značajno utjecao na ispitivane varijable. U kvatro su skupini zapažene promjene u prosječnoj retinalnoj debljini te u prosječnom retinalnom volumenu pojedinih anatomskih makularnih regija. U kontrolnoj skupini nisu utvrđene promjene retinalne debljine, ali je smanjen volumen jedne makularne regije. U kvatro se skupini povećala urea, a GGT je statistički značajno smanjen. U kontrolnoj su skupini uočene statistički značajne promjene antropometrijskih varijabli – SBP-a i AST-a, koji su smanjeni te povećanje HR-a. Zaključak: Funkcionalni sastojci kojima su obogaćena kokošja jaja imaju zaštitni učinak na debljinu i volumen mrežnice oka. Za daljnja je istraživanja potrebno produljiti protokol, proširiti skupine i uključiti ispitanike s obzirom na patološke karakteristike mrežnice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0010 - Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCIPersonHealth) (Polašek, Ozren; Secenji, Aleksandar, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Klinički bolnički centar Osijek,
Medicinski fakultet, Osijek