Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1146190

Dinamika prosušivanja i promjene kakvoće grožđa u kontroliranim uvjetima proizvodnje prošeka


Anzulović, Katarina
Dinamika prosušivanja i promjene kakvoće grožđa u kontroliranim uvjetima proizvodnje prošeka, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1146190 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dinamika prosušivanja i promjene kakvoće grožđa u kontroliranim uvjetima proizvodnje prošeka
(Dynamics of grape drying and changes in grape quality under controlled conditions in production of Prošek)

Autori
Anzulović, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2021

Stranica
39

Mentor
Andabaka, Željko

Neposredni voditelj
Šikuten, Iva

Ključne riječi
prošek ; prosušivanje ; 'Plavina' ; kontrolirani uvjeti
(Prošek ; grape drying ; 'Plavina' ; controlled conditions)

Sažetak
Vina od prosušenog grožđa proizvode se stoljećima, posebice na prostoru Mediterana. U Hrvatskoj je to tradicionalno desertno vino, prošek, koje se dobiva prosušivanjem i vinifikacijom autohtonih sorata. Najsigurniji i najbrži način prosušivanja grožđa je onaj u sušarama s potpuno kondicioniranim uvjetima (temperatura, vlažnost zraka). Dinamika prosušivanja grožđa ima važnu ulogu u tehnologiji proizvodnje prošeka, a ona ovisi o mehaničkom sastavu bobice. U ovom istraživanju ispitano je grožđe sorte 'Plavina' iz pokusnog nasada 'Baštica' unutar vinogorja Benkovac-Stankovci. Cilj istraživanja bio je utvrditi dinamiku prosušivanja i promjene kakvoće grožđa 'Plavine' u kontroliranim uvjetima i ocijeniti prikladnost odabrane sorte za proizvodnju desertnog vina prošek. Grožđe je sušeno šest dana u komorama na 40 °C, a tijekom procesa praćena je masa grožđa i razina šećera te je provedena osnovna analiza mošta, analiza polifenolnih spojeva (HPLC) i analiza hlapljivih spojeva (GC/MS). Nakon dva dana prosušivanja masa grožđa se smanjila za gotovo 50 %, a razina šećera iznosila je 156 °Oe. Prosušivanje je utjecalo na povišenje koncentracije jabučne i limunske kiseline u moštu te na smanjenje koncentracije vinske kiseline. Od polifenolnih spojeva u prosušenom su grožđu pronađeni epikatehin, malvidin-3-glukozid, malvidin-3-O-acetilglukozid, malvidin-3-O-kumarilglukozid, kemferol-3-O-rutinozid, kemferol-3-O-glukonorid te izoramnetin-3-O-glukozid. Analizom hlapljivih spojeva utvrđen je pad koncentracije aldehida, monoterpena i kiselina, a porastao je udio alkohola, seskviterpena i ketona.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Iva Šikuten (mentor)

Avatar Url Željko Andabaka (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Anzulović, Katarina
Dinamika prosušivanja i promjene kakvoće grožđa u kontroliranim uvjetima proizvodnje prošeka, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Anzulović, K. (2021) 'Dinamika prosušivanja i promjene kakvoće grožđa u kontroliranim uvjetima proizvodnje prošeka', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Anzulovi\'{c}, Katarina}, year = {2021}, pages = {39}, keywords = {pro\v{s}ek, prosu\v{s}ivanje, 'Plavina', kontrolirani uvjeti}, title = {Dinamika prosu\v{s}ivanja i promjene kakvo\'{c}e gro\v{z}\dja u kontroliranim uvjetima proizvodnje pro\v{s}eka}, keyword = {pro\v{s}ek, prosu\v{s}ivanje, 'Plavina', kontrolirani uvjeti}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Anzulovi\'{c}, Katarina}, year = {2021}, pages = {39}, keywords = {Pro\v{s}ek, grape drying, 'Plavina', controlled conditions}, title = {Dynamics of grape drying and changes in grape quality under controlled conditions in production of Pro\v{s}ek}, keyword = {Pro\v{s}ek, grape drying, 'Plavina', controlled conditions}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font