Pregled bibliografske jedinice broj: 1146189
Utjecaj defolijacije i prorjeđivanja grozdova na kemijski sastav grožđa sorte 'Zlatarica vrgorska' u vinogorju Vrgorac
Utjecaj defolijacije i prorjeđivanja grozdova na kemijski sastav grožđa sorte 'Zlatarica vrgorska' u vinogorju Vrgorac, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1146189 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj defolijacije i prorjeđivanja grozdova na kemijski sastav grožđa sorte 'Zlatarica vrgorska' u vinogorju Vrgorac
(Influence of defoliation and thinning on the chemical composition of grapes od variety 'Zlatarica vrgorska' in Vrgorac vineyards)
Autori
Kontrec, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2021
Stranica
18
Mentor
Andabaka, Željko
Neposredni voditelj
Šikuten, Iva
Ključne riječi
'Zlatarica vrgorska' ; defolijacija ; prorjeđivanje grozdova ; rez u zeleno
('Zlatarica vrgorska' ; defoliation ; thinning of grapes ; prunning)
Sažetak
'Zlatarica vrgorska' je autohtona sorta koja se uzgaja na području vinogorja Vrgorca. Zbog svojeg jakog genereativnog potencijala sorta postaje osjetljiva na trulež. Provođenjem ampelotehničkih mjera djelomične defolijacije može se utjecati na smanjenje pritiska gljivičnih oboljenja na sortu. Ampelotehnički zahvat prorjeđivanja grozdova utječe na prinos sorte i na kvalitativni potencijal grožđa. Cilj istraživanja je utvrditi utjecaj rane defolijacije i prorjeđivanja grozdova na kemijski sastav grožđa i gospodarske karakteristike sorte 'Zlatarica vrgorska'. Istraživanje će se provesti u nasadu sorte 'Zlatarica vrgorska' u vinogorju Vrgorac. Pokus je postavljen slučajnim bloknim rasporedom s tri pokusne varijante. Prva varijanta predstavljala je bazalnu defolijaciju po završetku cvatnje, druga bazalnu defolijaciju po završetku cvatnje i prorjeđivanje grozdova dok je treća bila kontrola. Rezultati uvometrijskih i mehaničkih pokazatelja pokazali su kako zahvati utječu na smanjivanje mase grozda, ali povećanje broja bobica na jednom grozdu, dok se broj grozdova po trsu i ukupni prinos smanjuje. Kemijska analiza kvalitete mošta ukazala je na povećanje šećera u moštu, a smanjenje ukupnih kiselina. Analiza hlapivih spojeva je pokazala da defolijacija utječe na povećanje količine hlapljivih spojeva, a kombinacija defolijacije i prorjeđivanja smanjuje količine spojeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb