Pregled bibliografske jedinice broj: 1146164
UTJECAJ RAZLIČITIH METODA I PARAMETARA EKSTRAKCIJE NA FENOLNI PROFIL I ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST BOROVICE (Juniperus communis L.)
UTJECAJ RAZLIČITIH METODA I PARAMETARA EKSTRAKCIJE NA FENOLNI PROFIL I ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST BOROVICE (Juniperus communis L.), 2020., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1146164 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ RAZLIČITIH METODA I PARAMETARA EKSTRAKCIJE NA FENOLNI PROFIL I ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST BOROVICE (Juniperus communis L.)
(THE EFFECT OF DIFFERENT EXTRACTION METHODS AND PARAMETERS ON THE PHENOLIC PROFILE AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF COMMON JUNIPER (Juniperus communis L.))
Autori
Botić, Viktorija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
29.10
Godina
2020
Stranica
46
Mentor
Skroza, Danijela
Neposredni voditelj
Šimat, Vida
Ključne riječi
borovica, fenolni profil, antioksidacijska aktivnost, FRAP, ORAC DPPH
(Juniperus communis L., phenolic profile, antioxidant activity, FRAP, ORAC, DPPH)
Sažetak
Borovica (Juniperus communis L.) je zimzeleni, bodljikavi grm iz porodice čempresovki (Cupressaceae) koja raste na području Europe, Azije, Sjeverne Afrike i Sjeverne Amerike. Od davnina se koristi u tradicionalnoj medicini, a u zadnje vrijeme je sve češće predmet brojnih istraživanja zbog dobrog kemijskog sastava i biološke aktivnosti. U ovom radu ispitana je primjena različitih metoda ekstrakcije (ultrazvučna-UZV i mikrovalna-MAE), kao i otapala (voda i 50%-tni etanol), na prinos ukupnih fenola u ekstraktima crvenih i zelenih plodova borovice te iglica borovice. Udio ukupnih fenola određen je spektrofotometrijskom Folin-Ciocalteu metodom. U cilju ispitivanja antioksidacijske aktivnosti korištene su tri metode: FRAP (engl.Ferric-reducing antioxidant power), ORAC (engl.Oxygen radical absorbing capacity) i DPPH (engl.2, 2, -Diphenyl-1-picrylhydrazyl assay). Svi ispitivani uzorci pokazuju izrazito dobru antioksidacijsku aktivnost i bogat udio ukupnih fenola. Kao najbolje ekstrakcijsko otapalo pokazao se etanol jer su etanolni ekstrakti davali veći udio fenola i bolju antioksidacijsku aktivnost u odnosu na vodu. Uspoređujući UZV i MAE ekstrakciju može se zaključiti da je MAE bolji izbor jer većinom daje bolje rezultate za kraće vrijeme provedbe ekstrakcije. Rezultati dobiveni FRAP, ORAC i DPPH metodama ukazuju da MAE etanolni ekstrakt iglice borovice pokazuje najjaču antioksidacijsku aktivnost što je u korelaciji sa sadržajem ukupnih fenola, slijede ekstrakti zelene borovice i na kraju kao ekstrakti s najslabijom antioksidacijskom aktivnošću i najmanjom količinom fenola pokazali su se ekstrakti crvene borovice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-H2020-2019-SECTION2-4 - Bio-protective cultures and bioactive extracts as sustainable combined strategies to improve the shelf-life of perishable Mediterranean food (BioProMedFood) (Šimat, Vida, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Danijela Skroza
(mentor)