Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1146161

Fenolni sastav plodova roda Rosa


Bumbak, Josipa
Fenolni sastav plodova roda Rosa, 2021., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1146161 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fenolni sastav plodova roda Rosa
(Phenolic composittion of the fruits from genus Rosa)

Autori
Bumbak, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
09.07

Godina
2021

Stranica
32

Mentor
Skroza, Danijela

Neposredni voditelj
Čagalj, Martina

Ključne riječi
fenolni sastav, Rosa canina L., Rosa hybrida spp., HPLC
(32 pages, 13 figures, 13 tables, 1 graph, 56 references)

Sažetak
Moderan način života povećava razinu oksidativnog stresa stoga brojne studije nastoje pronaći nove, prirodne supstance koje je lako unijeti u organizam i koje će pomoći ljudskom organizmu u borbi sa slobodnim radikalima. Upravo u te supstance ubrajamo fenolne spojeve koje nalazimo u biljkama. U ovom radu je ispitan fenolni sastav plodova roda Rosa. Analiza je provedena na četiri različita uzorka ploda vrste Rosa canina L. i dva uzorka ploda Rosa hybrida spp. koristeći Folin-Ciocalteu metodu određivanja ukupnih fenola i tekućinsku kromatografiju visoke djelotvornosti (High-performance liquid chromatography, HPLC) metodu za određivanje fenolnog profila. Rezultati pokazuju visoki udio ukupnih fenola kod svih ispitanih uzoraka te je HPLC metodom dokazano prisustvo fenolnih kiselina i flavonoida od kojih su najzastupljeniji galna i protokatehinska kiselina te epikatehin i katehin. U vrstama Rosa hybrida spp. je dokazan veći udio fenolnih spojeva i bolji fenolni profil u usporedbi s Rosa canina vrstama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-H2020-2019-SECTION2-4 - Bio-protective cultures and bioactive extracts as sustainable combined strategies to improve the shelf-life of perishable Mediterranean food (BioProMedFood) (Šimat, Vida, EK ) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Danijela Skroza (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bumbak, Josipa
Fenolni sastav plodova roda Rosa, 2021., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Bumbak, J. (2021) 'Fenolni sastav plodova roda Rosa', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bumbak, Josipa}, year = {2021}, pages = {32}, keywords = {fenolni sastav, Rosa canina L., Rosa hybrida spp., HPLC}, title = {Fenolni sastav plodova roda Rosa}, keyword = {fenolni sastav, Rosa canina L., Rosa hybrida spp., HPLC}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bumbak, Josipa}, year = {2021}, pages = {32}, keywords = {32 pages, 13 figures, 13 tables, 1 graph, 56 references}, title = {Phenolic composittion of the fruits from genus Rosa}, keyword = {32 pages, 13 figures, 13 tables, 1 graph, 56 references}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font