Pregled bibliografske jedinice broj: 1146153
FENOLNI SASTAV I ANTIOKSIDACIJSKI UČINAK SOKA OD VIŠNJE
FENOLNI SASTAV I ANTIOKSIDACIJSKI UČINAK SOKA OD VIŠNJE, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1146153 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
FENOLNI SASTAV I ANTIOKSIDACIJSKI UČINAK
SOKA OD VIŠNJE
(PHENOLIC COMPOSITION AND ANTIOXIDANT
EFFECT OF SOUR CHERRY JUICE)
Autori
Mateljak, Gabrijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
28.09
Godina
2020
Stranica
26
Mentor
Skroza, Danijela
Ključne riječi
višnja, ukupni fenoli, antioksidacijska aktivnost
(sour cherry, total phenolics, antioxidant activity)
Sažetak
Zbog velike prehrambene vrijednosti i bogatog udjela bioaktivnih komponenti koje pozitivno utječu na zdravlje i održavaju normalno funkcioniranje organizma, voće čini sastavni dio ljudske prehrane. Među brojnim vrstama voća posebno se izdvaja višnja, voće poznato po velikoj količini antioksidansa. Jedna od najpoznatijih sorti višnje u Dalmaciji je višnja Maraska koja ima visoku nutritivnu vrijednost i dobar biološki učinka na ljudsko zdravlje. U ovom radu ispitan je fenolni sastav i antioksidacijska aktivnost matičnog soka višnje Maraske i soka s dodatkom konoplje. Određivani su slijedeći parametri: boja soka, ukupni fenoli, flavonoidi i neflavonoidi (Folin-Ciocalteu metodom), antocijani (metodom izbjeljivanja s bisulfitom) te antioksidacijska aktivnost (metodom određivanja redukcijske aktivnosti - FRAP i sposobnost hvatanja molekula slobodnog radikala 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil - DPPH). Dodatak ekstrakta industrijske konoplje u soka od višnje nije značajno utjecao na poboljšanje antioksidacijske aktivnosti kao ni na fenolni sastav matičnog soka. Rezultati ukazuju na veći udio ukupnih fenola (5630, 56 mg GAE/L) i antocijana (2858.33 mg cijanidina/L) u čistom matičnom soku u odnosu na sok s dodatkom konoplje (5486, 11 mg GAE/L ukupnih fenola i 2352.58 mg cijanidina/L). Redukcijska snaga čistog soka bila je znatno veća, dok je sok s dodatkom konoplje pokazao neznatno bolju sposobnost hvatanja radikala. Dobiveni rezultati ukazuju na bogat fenolni sastav i antioksidacijski potencijal matičnog soka višnje Maraske bez dodataka i s dodatkom konoplje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-H2020-2019-SECTION2-4 - Bio-protective cultures and bioactive extracts as sustainable combined strategies to improve the shelf-life of perishable Mediterranean food (BioProMedFood) (Šimat, Vida, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Danijela Skroza
(mentor)